Dr. Michael Laitman

Használjuk fel a “szemetet” és az “árnyékot” a Szukkot ünnepén, lelkünk építésére

A Szukkot ünnepe nagyon fontos szimbólum spirituális munkánk vonatkozásában. Mindez a Jóm Kippur alkalmával felfedezett gonosz után történik. Mindez azt jelenti, hogy Jóm Kippur alkalmával a személy teljes terjedelmében megérti, hogy megszerzés iránti vágya, önzősége, alapvető természete az gonosz, és hogy nincsen lehetősége az elől elmenekülnie. De ez a felfedezés már nagy előzetes munkálkodás eredménye.

Ros Hasana (az Új Év) alkalmával a személy eldönti, hogy új életet akar kezdeni, saját természete fölé akar emelkedni minden áron, és a következő szintre akar feljutni. Jóm Kippurkor azonban felfedezi, hogy nincsen meg a képessége ennek elérésére, mivel edényei (Kelim) nem alkalmasak minderre. De akkor megérti azt is, hogy a spiritualitás és a korporeális élet elválaszthatatlanok, hogy minden Felső Szint az előző szinten alapul, arra épül. Nem az a helyzet, hogy létezik valami előre elkészített spirituális világ, mely valahol vár ránk, és mindössze annyit kell tennünk, hogy oda megérkezünk ebből a világból. Inkább mindent, ami jelenlegi állapotunkban létezik magunkkal kell vigyük, és át kell rendezzük egy újabb módon. Ez a módja annak, hogy egy új szintet építsünk.

Nagyon fontos dolgokkal rendelkezünk jelenlegi helyzetünkben, beleértve minden korporeális és spirituális dolgot. Azonban a spirituális dolgok nem tűnnek jelenleg számunkra fontosnak, mivel még nem vagyunk képesek azokat élvezni. Adakozás, a másokért való törődés, és a Teremtő iránti szeretet mind olyan dolgok, melyek szükségtelennek tűnnek, mint valami szemét.

Beleegyezünk abba, hogy spirituális munkát végezzünk, de csakis annak érdekében, hogy több tudáshoz és megértéshez jussunk, hogy valami jutalomban létesüljünk munkánk által. És nem értjük, hogy pontosan ezen “nem fontos” dolgok, a “szemét” által, melyet magunk fölé emelünk mint egy sátortető, vagyunk képesek edényünk (Kli) építésére.

Ez az a pont, amikor ezek a dolgok, melyeket a megszerzés iránti vágyam szükségtelenek tart, elkezdenek oly módon dolgozni, hogy eltakarják önzőségemet, hogy  azt lenyugtatják azáltal, hogy azt lefedik. Amennyiben hajlandó vagyok és boldog vagyok az árnyékban maradni, hogy magamon belül az adakozás vágyát felépítsem, akkor a Szukkot ünepek Fénye rám ragyog.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,654 seconds.