Dr. Michael Laitman

Ne sétáljunk egyedül

Zohár: Írva van a bűnöző Bálámról: “Ő egyedül sétált…mint a vipera az úton”, mint a kígyó mely egyedül csúszik mászik, és a holló bolyongó utakon. Szóval Bálám egyedül sétált, hogy erősítse a tisztátlanság szellemét.

És így van ez minden személlyel aki egyedül sétál, még fontos helyeken is, még a városban is, ismert helyeken, magára vonva a tisztátlanság szellemét. Így írva van: “Az ember ne sétáljon egyedül az úton és a városban” – hanem csakis másokkal együtt, még ott is ahol emberek sétálnak és laknak.

És ugyancsak: “Az ember ne sétáljon egyedül éjszaka” – mivel olyankor nincsenek emberek.

Mindaz azt akarja mondani nekünk: Lépjünk egységre barátainkkal. A Kabbalisták azt mondják, hogy nem indulhatunk a spirituális útnak egyedül. Amennyiben útra akarunk kelni, de az út az sötét és nem vagyunk képesek semmit sem látni mivel nincsen Fény (hiányzik az adakozás tulajdonsága, és még nem kapcsolódtunk össze a sőpirituális rendszerrel a többi lélekkel), akkor nem hagyhatjuk el “házunkat” egyedül. Sötétben vagyunk, mivel egyedül vagyunk.

Egyetlen lépést sem szabad tennünk, az nem válik hasznunkra, mivel nem vagyunk még képesek másokkal egységre lépni önzöségünk ellenében. Egyetlen lépést sem szabad tennünk, mivel az a lépés nem a megfelelő irányban lesz – az adakozás irányában, a szeretet irányában, a Teremtő felé. Először is egységre kell lépnünk másokkal, és aztán jöhetünk elő. És ahogy egységre léptünk hirtelen látni fogjuk, hogy nincs is éjszaka kinn, hanem nappal van.

De éjszaka nem szabad útra kelnünk, még együtt sem, mivel ez azt jelenti, hogy nem értük még el a szükséges egységet. Ahogy azt a Zohárból láthatjuk, amikor eljön az éjjel, el kell rejtőznünk “barlangunkban” – a Bina tulajdonságában (adakozás), mint Noé menedékhelyén.

Most lépjünk egyet vissza és kérdezzük meg: Mi mindennek az értelme? A Zohár célja nem az, hogy elijesszen minket hátborzongató mesékkel. Inkább ez egy szent könyv, mely a megfelelő megközelítést mondja el nekünk lelkünk korrigálásra. Ki kell nyissuk ezt a könyvet azzal a vággyal, hogy mindezeket az erőket magunkban egyesítsük, azokat a vágyakat és tulajdonságokat melyekről olvasunk. Azok mind bennünk találhatóak.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

68 queries in 1,738 seconds.