Dr. Michael Laitman

Eszter Tekercsének rejtett jelentése

A következő egy idézet Rabash “Rejtettség és felfedés” című cikkéből, melyet a Purim fesztiváljával kapcsolatban írt:

“A sötétség a Babiloni száműzetés, melyet Izrael nemzete hívott ki maga számára, mivel a Teremtő (Zeir Anpin) elaludt. A bűnös Haman, aki egy nagy asztrológus volt, kockát vetett, hogy a sorsot, jövőt megtudja. Haman és tíz fia a tíz Klipát (tisztátlan erőket) jelképezi, mivel ő tudta, hogy a Teremtő aludt, és az Ő felső irányítása nem védelmezte Izrael nemzetét (azokat akik a Teremtő felé aspirálnak). Ennél fogva Haman úgy gondolta eljött az ideje, Izrael nemzetének elpusztítására”

Haman a mi teljes megszerzés iránti vágyunkat szimbolizálja, mely a teljes Hochma Fényével áll szemben. Ő tudja, hogy a Fény éppen felfedezés előtt áll. Azonban nem tudja azt, hogy az csak a középső vonalon keresztül történhet, és hogy később még az is el lesz törölve, amikor az Első Megszorítás (Cimcum Alef) állapotába való átmenet megtörténik. Malhut egyesül a Zeir Anpin-nal a középső vonalon keresztül, és együtt felemelkednek a Bina szintjére, ahol megszerzik a Végső Korrekció állapotát.

Izrael nemzetének elpusztítása az “adakozás iránti szándék” elpusztítását jelenti, mely az egyetlen dolog mely a személyt visszatartja attól, hogy a Hohma Fényét önzően magának megszerezze. Mordechai az adakozás iránti szándék, de ha ő egyedül cselekszik, a Haman vágyai nélkül, akkor ő csak adakozás az adakozás érdekében. Ez azt jelenti, hogy elzárja a Hohma Fényének az útját, és nem engedi, hogy az megjelenjen.

Más szóval ha a személy nem a középső vonalon keresztül dolgozik, akkor az adakozás iránt végzett legjobb cselekedetei is lezárják a fejlődés lehetőségét. Ezért van az, hogy Mordechai-nak szüksége van a Haman-nal való kapcsolatra. Amikor ők elkezdenek vitázni egymással (az önző vágy és az adakozás iránti szándék vitája), akkor megértik mennyire képesek, vagy nem képesek egységre lépni egymással.

Az adakozás iránti szándék lehetővé teszi, hogy Haman vágyait felhasználjuk. Azonban ezek a tényleges vágyak soha nem lesznek közvetlenül kielégítve, és ezért alakul ki az összecsapás Haman és Mordechai között. Ez a történet arról szól, hogy a személy hogyan képes a megfelelő egységet kialakítani a két ellentétes erő, vagy két ellentétes szándék között. Ez ugyancsak leírja a harcokat, zavarodottságot, és kétségeket, melyek a korrekció útján várnak ránk, amíg meg nem találjuk a megfelelő módszert.

Ez az amit “Megillat Ester” (Eszter Tekercse) elmesél nekünk.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.