Dr. Michael Laitman

Egy keskeny ösvény, ami a korrekció végéhez vezet minket

A Zohár eredeti szövege nincs bekezdésekre, fejezetekre vagy bejegyzés-számokra bontva. Az egész egyetlen összefüggő szöveg. Sőt mi több, a Tórát szóközök nélkül írták az elejétől a végéig.

Tehát honnan jön a szöveg megosztottsága? Ezt az a tény okozza, hogy olyan kicsik vagyunk, hogy nem tudunk mindent elfogadni és megtestesíteni önmagunkban.  Ennélfogva, minél jobban előrelépünk és a generációk fejlődnek a Tóra idejétől és a Zohár megfogalmazásától, annál jobban szét kell osztanunk részeire a szöveget, bekezdésekre és fejezetekre címekkel. Végül is nagyon nehéz nekünk hogy befogadjunk sorokat sorok után, és rájuk nézünk, és a szándékunk hasonuljon hozzájuk. De pontosan ez a vágyaink korrigálásának munkája, és a rendje meghatározza a Kabbalista Imakönyv szerkezetét.

Ezért volt, hogy Baál HaSzulám az egész Zohárt bekezdésekre és fejezetekre osztotta. Ehhez kapcsolódóan szeretett volna bevezetéseket, definíciókat és magyarázatokat adni a szöveghez. Ezt megtéve szerette volna kiegyensúlyozni a Zohár szövegét a Szulám kommentárjával egy olyan módon ami nem csak magyarázatokat kínál, de megmutatja a középső vonalat a Zohár szövegében. A kommentárjai nélkül, nem lett volna képes kiegyensúlyozni a szöveget, hogy helyesen a középső vonalba öltözzön bennünk.

Így Baál HaSzulám nem csak puszta magyarázatot kínál nekünk, hanem azt okozza, hogy együtt rezegünk a könyvvel, és ezáltal olyan látványt kapunk, hozzáállást és érzékelést, hogy képesek leszünk átmenni a középső vonalon, az „arany középúton”. Ennélfogva köszönettel el kell fogadnunk az összes kommentárt, arra való tekintet nélkül, hogy azok rövidek-e vagy hosszúak. Együtt kell mennünk velük és meg kell értenünk, hogy ilyen módon építjük a középső vonalunkat.

Ezt a szándéka a Szulám kommentárnak. Enélkül a Zohár csak két vonal, éppúgy mint a Tóra többi része. Nekünk kell kiépítenünk a Szulám kommentár segít nekünk ebben. Ezért hívják „Szulámnak” (Létra). Lépcsők formájában épült és a mi feladatunk csak felmászni rajta. A létra már ott van, és most erőfeszítést kell tennünk, hogy felmásszunk rajta. Éppen hogy csak előre kell tolnunk magunkat, és bizonyosan a helyes utat követjük.

Ezért van az, hogy Baál HaSzulám azt írja, hogy miután megfogalmazta a „Szulám kommentárját a Zohár könyvéhez” biztos abban, hogy egy személynek lehetetlen hibáznia. AZ illető csodálatos spirituális felemelkedésen megy át, és így eléri a Messiás feltárulását – a Korrekció Fényéét.

cst

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,111 seconds.