Dr. Michael Laitman

A Bina nagyszerű tulajdonsága

Kérdés:

Miért van a Bina adakozni vágyása a bal, azaz a kapó oldalon?

Válaszom:

Valójában a Bina ugyan az, mint a Heszed (könyörület, adományozás), ugyanakkor Gvura (győzedelmeskedő, uralkodó, kimagasló) és egy olyan hely, ahol a Klipák (tisztátalan vágyak) felhalmozódnak. Az adományozás és a Hohma ugyanaz. A Hohma sugározza a Fény melegségét, kiteljesedést és örömöt. A Bina a teremtmény vágyát jelenti arra, hogy adományozzon. Ez egy olyan tulajdonság, ami megengedi a teremtménynek, hogy megérezze, hogy birtokolja-e az adományozás tulajdonságát. Két részre oszlik: a tiszta szent vágyakra (az edény, amit a Fény képes kitölteni) és tisztátalan vágyakra (az edény, amibe a Fény nem tud behatolni). Csak amikor elkezdünk átmenni az adományozás folyamatán, különböztetjük meg, és ismerjük fel, hogy oda tartozunk, vagy sem.

A Bina a következő állomás a Hohma szintje után. Ábrahám életet adott Izsáknak (a jobb vonal megteremtette a bal vonalat). A vágy, hogy élvezetet szerezzen meg nagyobbra nő a Binában, mint a Hohmában volt. A Bina vágya, ami nem létezik a Hohma állapotában csak egy potenciál, ami abban a lépésben mélyebbé vált, és az öntudat magasabb szintjét hozta el.

Viszont amikor a Bina feltárja magát, tiszta  lesz, hogy nem minden vágynak megszerző a természete. Vannak „pusztán megszerző” vágyak, amik nem „törődnek” a Teremtővel, mint „Ézsau” vagy a „fáraó”. Ezek a vágyak a Hohmától kapnak gyökeret, de nincs lehetőségük arra, hogy megmutatkozzanak a Hohma szintjén, néhány kivételtől eltekintve, mint például a Lábán (A Hohma Fénye). Amikor Lábán a tisztátalan és korrigálatlan vágyakkal egyesül, megváltoztatja nevét arra, hogy „Lábán a Bűnös”. Mása szavakkal a szétválasztódás tisztátalanságra és szentségre (fehér és fekete) csak akkor történik, amikor elkezdünk az adományozás megszerzésén dolgozni. Ezelőtt nincs olyan, hogy „bűnös” vagy „igaz ember”.

Így a felső részében a Bina az adományozás tiszta erejében létezi, ami a Keterrel teszi hasonlatossá. A Gvurot (erők és korlátozások), a bal vonal, Klipa, és a „Tóra nagy bűnösei” a Bina alsó részéből fakadnak. Ugyanez igaz a Keterre, a Tóra és a legmagasabb Fény életelixírré tud változni, vagy halálos méreggé. Attól függ, hogy hogyan használjuk azt.

cst

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.