Dr. Michael Laitman

Az adakozás rendszere

A “Matan Torah” (Az Istenség felfedezése) című cikkében Báál HaSzulam azt írja, hogy az adakozás olyan cselekedeteken keresztül jelenik meg,  melyek egyik személytől a másik fele irányulnak, és a személytől a Teremtő felé. Mindezek a cselekedetek egy célra irányulnak: a Teremtővel való részleges (a világok 125 lépcsőfokán keresztül), és teljes (a Végtelen Világ, a Teremtővel való egység állapota) hasonlóság elérésére. Amikor a személy az adakozás érdekében cselekszik, a saját érdeke helyett, akkor nem érzi a különbséget a között, hogy egy másik szmélynek, vagy a Teremtőnek adakozik-e, mert bármi, ami a személy testén kívül van, az idegennek van felfogva.

Mit jelent az, hogy a “Teremtő érdekében dolgozni”? Hogyan képzelhetem el Őt? Én egységre lépek barátaimmal (azokkal az emberekkel, akikkel osztozom ugyanazon a célon), és ennek érdekében önzőségem fölé emelkedem. Ezen az egységen belül, elkezdek belsőbb vágyakat érzékelni, melyeket úgy definiálunk, hogy “Teremtő”. A csoporton keresztül (1. ábra) én befolyásolom Őt (2. ábra). Ezért cserébe mindkettő reagál rám. A csoport és a Teremtő az “idegenek”, “mások” két modelljét alkotják, melyek bennem vannak jelen, és mindkettő képes vagyok megkülönböztetni. Én mindkét modellel dolgozom az adakozás érdekében, és önzőségem fölé emelkedem.

És ez az ahol a kör bezárul. Nincsenek “mások”, és csak egómon belül képzeltem el őket (az én élvezet iránti vágyamon belül). Én önzőségem fölé emelkedem, és elérem a “Másik – 1 – csoport” állapotát, majd még magasabbra emelkedem, és elérem a “Másik -2 – Teremtő” állapotát. Minden magamon belül zajlódik. Az a mondás: “A teremtett lények szeretetén keresztül a Teremtő szeretetéhez” az önző vágyam korrekciójának két lépcsőfokára utal.

Azáltal, hogy “másoknak adakozok” én hasonlóvá akarok válni a Teremtőhöz, azaz össze akarok olvadni Vele. Minden bennem találató: egyszer vágyamat úgy nevezem, hogy “csoport”, “környezet”, “emberiség” és “lelkek”, és máskor, egy mélyebb szinten azt úgy hívom, hogy “Teremtő”. Azonban mindez az én adakozás iránti korrigált vágyamon belül történik. Én a viszonyok két szintjén veszek részt. Egyszerűen nehezebb a Teremtőnek “adakoznom”, mint barátaimnak.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,111 seconds.