Dr. Michael Laitman

Hogyan definiáljuk a jót, és a gonoszt?

A Zohar, “VaYikra fejezete (Az Úr hívása),” 87 cikk: Amikortól a Torah kijött a Binaból, az első tábla a Binából volt írva, ahogy írva van: “Harut [Véste] a táblára „nem olvasta, Harut [véste], a Kamatzzal, , azonban leginkább Herut [szabadság], egy  Tzereh-hel. Ez a jelenlegi szabadság, ugyan azon az alapon, amin minden szabadság függ, és ahol nincs szabadság az összes Klippákból, ha csak nem a Binah fényén keresztül érkezik.  Szintén semmi nincs a Torah-ban, ami meg van osztva, vagy nem egy helyre irányulna, a Malchut-ba, vagy nem egyetlen forrásba lenne összegyűjtve, ami a Yesod.

Mi vagyunk a teremtés anyaga, az élvezet akarása, a saját kitöltésünk akarása. Ez a vágy csak kapni képes. Ha a szándék erre a vágyra irányul, ez a “kapni valamit saját magamért,” akkor ezt a szándékot (nem vágyat) úgy hívjuk, “gonosz.”

A vágy anyag, ami nem változik. Ez nem beváltható jóra, vagy rosszra. Csak a szándék határozza meg, hogy a vágy jó, vagy rossz. És ebben rejlik a mi szabad választásunk.

Nincs szabad választásunk a mozdulatlan, növényi és állati szinten levő vágyaink felett. Semmit nem változtathatunk meg ezeken a vágyakon. Ezt a tényt, minden tudományos kutatás megerősíti. A számunkra lehetséges egyetlen változás, az emberi szinten van, mi meg tudjuk változtatni a szándékainkat a vágyaink felett.

A vágy maga a Teremtő által lett megteremtve, és megváltoztathatatlan formában kaptuk meg. A szándékaink, a vágyaink felett, kezdetben egoisztikusak voltak, “a saját magunk számára.” Fel kell ismernünk, hogy ezek a szándékok gonoszak, mert az egység ellen irányulnak, egy szomszédunk számára való adakozás ellen, a Teremtő felé való adakozás ellen.

Azonban a vágyunk megfordítható, lehet “a többiekre irányuló,” az adakozásra irányuló.. Ezt hívjuk úgy,  a “szándék a jóra.” Így, a jóra való hajlam, és a gonoszra való hajlam, vagy jó és rossz, valakinek a szándékai szerint kerül definiálásra. Azonban a hajlam maga a vágy, és az megváltoztathatatlan. Mindent a szándék határoz meg az emberi szinten. A szándékot, ami a, a Teremtőhöz való hasonlóvá válásra irányul, jónak híjuk, az ellenkezőjét gonosznak. A szándék kifejezése az egységen keresztül lehetséges, vagy a többiektől való szeparáción át. ,

Ezért a szándkaimon kívül, csak egy választást kell meghoznom, a szabadságot és az egységet választom, ahol megosztom ezt a szándékomat a többiekkel a közös adakozásban..És ezáltal, mi azonosak leszünk a Teremtővel.

Ez az egyetlen esélyünk ajó és a rossz közötti választásra, vagy a mi egoizmusunkkal kapcsolatban, vagy azzal kapcsolatban, amit a Teremtő elénk hoz. Ezért ha mi korrigálni akarjuk magunkat, ezt csak a Bina teheti meg, az adakozás felső minősége. Amikor a Bina érkezik és élvezeteket akar kapni, transzformálja a gonosz minőséget jó minőségbe. Erre mondjuk, hogy megváltoztatja a szándékot, a kapni akarásból, az adni akarásba.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,609 seconds.