Dr. Michael Laitman

A Világot áldással teremtették

A Zohárban a VaJigas (akkor Júda megjelent) fejezet, 2-es része: Viszont mindent a Tórában teremtettel, és minden a Tórában tökéletesedett. És ahogyan a Tóra a Bet betűvel kezdődik, a világ a Betben lett megteremtve. Ez azért van így, mert mielőtt a Teremtő megteremtette a világot, a Nukvát, minden betű eljött hozz, és fordított sorrendben járultak elé, a Tav-Sin-Rés-Kof sorrendjében, és nem az Alef-Bet-Gimel-Dalet sorrendjében.

3. rész: A Tav betű elé járult és azt mondta, „a világot velem akarod megteremteni”. A Teremtő felelt, „nem akarom, mert sok igaz meghalna benned… ezért a világ nem benned fog létrejönni.”

4. rész: A három betű, Sin-Kof-Rés, egyenként jelentek meg. A Teremtő azt mondta nekik, „nem vagytok alkalmasak a világ bennetek való teremtésére, mert a betűitekből ki lehet olvasni a Sheker-t [hazugság/hamisság], és a hazugság méltatlan, hogy elém járuljon.”

Ezt ahhoz lehet hasonlítani, ahogyan a Teremtőt kérjük, hogy segítsen nekünk egyesíteni a vágyat (Kli). A betűk a Malhut formációi. Lényegében ő az, amit szeretnénk létrehozni a szívben található pontjainkból.

Így ha a Teremtőhöz járulunk a vágyunkkal (bár jelenleg nem ismerjük fel), olyanok vagyunk mint a kisgyermek, aki nem tudja, miért is sír igazán, úgy működik, mintha a Teremtő elé különféle formákkal és betűkkel járulnánk. Nincs amit cserébe adnánk, ameddig fel nem fedezzük a helyes vágyat és a helyes betűt.

5. rész: A Peh és Cadik betűk jelentek meg, és mindegyikük így tett, ameddig a Chaf-hoz nem értek. Amikor a Chaf lesüllyedt a Keterből [a Ketert Chaf betűvel írják a héberben], a felsők és az alsók megrázkódtak, amíg végül minden a Betben kezdett el létezni, ami a Beracha jele [áldás], és őbenne a világ tökéletesedett és meg lett teremtve.

El kell érnünk a vágyat, egy állapotot, ahol csak a fentről érkező áldás tud életet adni a spirituális edényünknek. Csak akkor, ha az áldás erejében egyesítjük erőinket, leszünk egyek a Teremtővel (és nem másik saját erőfeszítésünk által), és ekkor szerezzük meg a spirituális Kli-t.

cst

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,117 seconds.