Dr. Michael Laitman

Hogyan találjuk meg a szabadságunk lényegét ?

Kérdés:

Miért teremtette a Teremtő a világot olyanná, amilyen? Miért rejti el magát az eszünk és érzékeink elől?  Miért teremtett minket pont az ellenkezővé, mint sajátmagát, a végső célt?

Válaszom:

Ezt azért tette, mert szabadságot akart adni nekünk. Azt akarta, hogy legyen vágyunk arra, hogy felfedjük őt, és ez saját szabad választásunk alapján legyen. Azt akarta, hogy hozzá hasonló adakozóvá váljunk. Ha úgy éreznénk a Teremtőt, mint akinek kezdettől fogva igaza van, nem ellenkeznénk vele, és nem akartunk volna semmit másképp csinálni.

Ugyanúgy senki közülünk nem akar ellenállni az egoizmusunknak, ami uralkodik rajtunk. Automatikusan végrehajtjuk egoista programunkat. Hasonlóan, ha a az adakozás programja belénk lenne téve, automatikusan realizálnánk ezt is, és akkor minket angyaloknak hívnának, a természet automatikus erejének. Mindazonáltal nincs szabadság egyik formában sem.

Szabadság csak középen van. Ez a tisztátalanság és a szentség között van. Ezt az állapotot úgy hívják, hogy Klipat Noga. Ez a középső harmada a Tifferet kvalitásának.

A Teremtőnek minket az instabilitás pontjába kell helyeznie, úgyhogy mi nem fogjuk tudni, hogyan egyensúlyozzunk, mily módon inogjunk. Nem tudjuk mi a jó és mi a gonosz, mit kell preferálni, és mire kell törekedni. Ez az, ahol a szabad választásunk elhelyezkedik.

Képezzük ezen szabad választások pontjainak vonalát, és haladjunk ettől a pillanattól kezdve a korrekció végéig.  Egyetlen feladatunk, hogy megértsük a rejtőzés mértékét, és a formáit,  és hogy realizáljuk az okát és szükségét.  Ezen a módon felépítünk magunknak egy független létet.

A Teremtőnek nincs más célja, mint a mi függetlenségünk. Mindenesetre Ő egy független lényt szeretne élvezni.  Hogyan élvezhet egy gépet, amit ő teremtett, és amit teljes egészében kontrollál?  Mindazonáltal addig a mértékig, amíg a teremtmény függetlenné válik, a Teremtőnek örömére válik élvezni őt.  Most van valaki, akit élvezhet; van valaki aki tényleg létezik.

Ezért van, hogy nem teremtett úgy minket, hogy rögtön jók legyünk, és nem adta rögtön nekünk a Végtelen Világot.  Arra volt késztetve, hogy Vele ellenkezőnek teremtsen meg,  és hogy két világ közé helyezzen minket. Mindenesetre pontosan itt középen, e két világ között, ahol sem a Teremtő, sem a teremtmény szabályai nem működnek, ebben a semleges pontban, ami nem tartozik sem a Teremtőhöz, sem a teremtményhez, csak itt van szabadságunk.

ft

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,140 seconds.