Dr. Michael Laitman

Eltávolodás a közelebb húzódás érdekében

Kérdés:

A Kabbalisták a spirituális felemelkedés lépcsőiről beszélnek. Melyik lépcsőfokon válunk sorsunk független irányítójává?

Válaszom:

A spirituális lépcsőn való emelkedés egy fokozatos folyamat. Ugyanígy van jelenlegi életünkben is: minden egyes évben a gyermekek egyre függetlenebbekké válnak, megtanulnak járni, etetik magukat, felöltöznek, iskolába mennek, vásárolnak, munkába kezdenek, megházasodnak, életet adnak, mely már egy érett felnőtt személyt jelképez.

Rabash egyszer a következő példát mondta ezzel kapcsolatban. A gyerekek kinnt játszanak, és egyikőjüknek hirtelen mennie kell. “Hová mész?” kérdezik a többiek. Azt válaszolja: “Haza megyek kajálni.” Otthon kinyitja a fridzsidert, nem látja azt amit szeretne, elkezd anyjának panaszkodni: “Miért nem vetted azt, amit kértem tőled?” Ő úgy érzi, szüleihez tartozik, ezáltal kifejezi ezt a függőséget, függetlensége helyett.

De néhány évvel később a fiatal ember ismét hazalátogat. “Hogy vagy?, Hová mész?” kérdezik barátai. “Feleségemmel együtt meglátogatjuk szüleimet, akik vacsorára hívtak minket ma estére”. Ez a függetlenség: a személy már nem érzi magát úgy mint a Mester, Irányító, mégis ugyanakkor függetlenné vált.

Ezáltal annak érdekében, hogy függetlenné váljunk a Teremtőtől, két tényezőnek kell találkoznia: a független cselekedtre való képességnek, és a leválasztottságnak. Egy részről mi fokozatosan eltávolodunk, de ugyanakkor egyenlővé válunk, közelebb kerülünk Hozzá.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

64 queries in 0,655 seconds.