Dr. Michael Laitman

Félelem és szeretet

Két egymást követő korrekció létezik: 1. Visszatérés-kimenekülés a félelmen keresztül, és 2. Visszetérés-kimenekülés a szereteten keresztül. Az első fázisban önzőségem ellenében dolgozom, a fölött kiépítve attitűdömet felebarátom irányában. Teljesen mindegy milyen hatalmas önzőségem, és azon belül milyen élvezetek jelennek meg, én állandóan a fölé emelkedem.

Az én a felebarátom iránti attitűdöm azáltal a képességem által van lemérve, amekkora mértékben az adott önzőség fölé vagyok képes emelkedni. Ezért hívjuk ezt a korrekciót a “félelem általi visszatérésnek”. Én azáltal a lépcső, létra által emelkedem fel, amelyen lelkem leereszkedett, és ezáltal emelkedem vissza a Végtelen Világba. Mindaz félelmen, és ámulaton keresztül történik, mivel önző vágyam lobog, ámokfut bennem, és letaszít az útról, míg én felemelkedésemet félelmen, aggodalmon keresztül építem egóm ellenében.

A második fázisban már a szereteten keresztül térek vissza, önzőségem ott már nem áll ennek ellen. Én már nem kűzdök olyan félelemmel, hogy belezuhanhatok önzőségembe, hanem épp ellenkezőleg, még felebarátom vágyait is magamévá teszem, mintha azok is enyémek lennének. Ez a munka is a vágyak fölött történik, de ezek már mások vágyai, melyeket én magaménak érzékelek.

Például mi korábban gyűlöltük a másokat, de most felfedezzük, hogy ők még közelebb állnak hozzánk, mint saját magunk, mint gyermekeink akiknek kedvéért hajlandóak lennénk egész életünket átadni. Ismét felfedezzük, hogy mindez az önzőségünk mely bennünk megszólal, de ez most már másokra irányul, mások érdekében. Mindez azért van mert ők mi vagyunk, és még inkább, mint mi magunk.

Ezáltal a korrekció folyamata mindig az élvezet iránti vágy felett történik. A részletek felismerése, megvizsgálása csak azzal kapcsolatban történik, mely vágyakról beszélünk: a sajátunkról, vagy “mások” vágyairól. MI állandóan a tudás feletti hit “adakozás” formájában dolgozunk.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,627 seconds.