Dr. Michael Laitman

A kapcsolat központi pontja

Kérdés:

Hol találhatjuk meg A Zohárban a csoport és a személy közötti kölcsönös adakozásra vonatkozó leírást?

Válasz:

Ezt mindenütt megtaláljuk és mindenben állandó! Az egész Könyv kizárólag erről beszél. A Zohar leírja számunkra a köztünk lévő csatlakozási pontot: A lelkek egyesülnek a Malchuton belül, és akkor a köztük lévő kapcsolaton keresztül, létrehozzák a kapcsolódást a Zeir Anpinaln (ZA) vagy a  Teremtővel (Kadosh Baruch Hu). Ezt nevezzük “Izraelnek (Akik a Teremtő irányába törekszenek), a Tóra (a Fény), és a Teremtő ugyanaz.” A Zohár mindent ettől a három kapcsolódó komponenstől ír le: 1. mindenki közülünk, 2. mindannyian együtt, és a 3. a Teremtő.

A szövegben folyamatosan beszél hozzánk ennek a három komponensnek a kapcsolódási pontjáról, különböző, változatos megnyilvánulásokban: többféle állapotról, ezeknek a komponenseknek a megközelítéséről és felemeléséről, egészen a teljes összetapadásukig. Érezzük a változatosságát a spirituális világnak, illetve a kombinációját az anyagi érzékelésünknek a ma, ugyanebből a kapcsolódási ponton belülről, vagy ennek a hiányából kiindulva. Ezen a ponton kívül semmi nem létezik.

Ez ugyanaz a pontja, az Atzilut Világa Malchutjának, amely úgy érzi, hogy nem kapcsolódik másokhoz és a Teremtőhöz, és amelyet ennek a világnak a Malchutjának nevezünk. Amikor ez a pont elkezd a többiekkel és a Teremtővel való kapcsolatra vágyni, akkor beszélhetünk a köztünk lévő kapcsolat típusáról, és ez a spiritualitás.

Ez addig folyatódik, ameddig elérjük a Végtelen Világot, amit ezen a Malchuton belül érzékelünk szintén, az említett három komponensen belül. Amikor ez a kapcsolat végtelenné válik, úgy definiálhatjuk, hogy a Végtelen Malchutja. Más szavakkal, csak az Atzilut Világának Malchutja, minden megnyilvánulásában, az a hely, ahol a köztünk lévő kapcsolat, és a Teremtő feltárásra kerül.

Ezért, a Zohár valójában semmit nem ír le, azonban csak az, ami a kapcsolati ponton belül megtörténik, ad információt, amely képessé tesz minket egy még pontosabb kép összeállítására.  Ez hasonló, hogyan nézek egy elmosódott képet a komputer képernyőjén, és nem tudom, mi a probléma vele. Egy specialista érkezik, és elmagyarázza nekem részletesen, mit kell tennem a kép korrigálására.

Ily módon, a Zohár Könyvéhez írt Baal HaSulam kommentárok részletes információkat kínálnak a számunkra azokról a komponensekről, amikre fókuszálnunk kell, annak érdekében, hogy egy integrált képet hozzunk létre. 

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,250 seconds.