Dr. Michael Laitman

A Tíz Szfira családi drámája

Kérdés:

El tudná magyarázni általánosságban mit is tanulunk mi a Talmud Eszer Szfirot (TES, A Tíz Szfira Tanulmány könyve) 15. részében? Egy szót sem értek belőle.

Válaszom:

A TES 15. részének az a címe: “A Nukva felépítése”. Először a Nukva lett megteremtve, majd össze lett törve, és mi most azt tanuljuk hogyan lehet azt ismét rekonstruálni, azaz milyen sorrendben kell annak darabjait összeszednünk, és mely erők által tudjuk a részeket a korrigált szerkezetté összeállítani.

Ezáltal a fejezet címe: “A Nukva felépítése”. A szerző azt mondja, “Te újra fel akarod azt építeni? Kérlek kezdj bele. De ne feledd hogy meg kell tanuljad hogyan dolgozzál annak anyagával. Az ellen áll majd. Annak részei függenek egymástól, és mindegyik résznek meg van a saját személyisége”.

Azonban hogyan kapok meg mindent amire szükségem van ahhoz, hogy “felépítsem a Nukvát”, lelkemet? Valójában én magam semmivel nem rendelkezem. Amennyiben elkezdem ezt a kérdést feltenni, elkezdek megoldást találni. Kiderül, hogy léteznek Felső résztvevők ebben az építési folyamatban, Apa és Anya (Aba v Ima) ahonnan a Bölcsesség teljes Fénye leereszkedik. Mégis mi nem tőlük kapunk majd meg, hanem a létrán hozzánk legközelebb levő két szinttől. Ők visznek majd el minket a Hasszadim (Kegyelem) Fényéhez, és a Hochma (Bölcsesség) Fényéhez, a tudáshoz.

Nekünk meg kell ismernünk őket, hogy a viszony melyet létrehozunk velük képessé tegyen minket arra, hogy felépítsük magunkat ahogy ők tették. Végül is jelenleg mi formátlanok vagyunk, egy nyers anyag. Azonban amikor mi elkezdjük felépíteni kapcsolatunkat velük, akkor minden egyes velük való kapcsolatból mi formákat nyerünk, mint a pecsét általi lenyomat. Ezeket a formákat amiket megszerzünk magunknak hívjuk úgy: “A Nukva felépítése”.

Báál HaSzulam mindezt egy igen kifejező nyelvezettel írja le, elmagyarázva hogy a spirituális rendszer hogyan viszonyul hozzánk. Ő kapcsolatba hoz minket a spirituális világgal, melyet mi fokozatosan felfedezünk magunk előtt.

Nekünk vágyakoznunk, epekednünk kell erre a felfedezésre! És amikor az elkezd kibomlani, látjuk majd, hogy az hasonló ahhoz ahogy mai világunkban találkozhatunk családunkkal, apánkkal, anyánkkal, nagyszüleinkkel, fiú és lánytestvéreinkkel. Mi belépünk a családba ahol mindenkinek meg van a saját személyisége, státusza, viszonyai és problémái. Nekünk be kell lépnünk ebbe a családba és annak részévé kell vállnunk, és akkor megkapjuk meghatározott formánkat.

Ez egy nagyon élettel teli és emberi kép. Az fokozatosan egyre könnyebben érthetővé válik, mintha mi az élettől magától tanulnánk meg annak törvényeit és belső pszichológiáját. A legnehezebb rész az első kapcsolat felvétele. Ameddig “ki nem nyitjuk az ajtó, és nem lépünk be a házba”, mi csak saccolgatjuk ki is lehet a házon belül. Azonban ahogy beléptünk, elkezdünk mindent megismerni.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.