Dr. Michael Laitman

A szerelem pokoli tűze

Kérdés:

Miért vaz az írva a Zohár Könyvében, hogy “csak a féltékeynség teljesíti be a szerelmet”?

Válaszom:

A szerelem nem lehet teljes, ha az nincs alátámasztva féltékenységgel. Írva van: “A bölcs féltékeynsége (irigysége) megsokszorozza a bölcsességet.” Különböző fajtájú féltékenységről beszélhetünk, de végérvényben a féltékenység az üres vágyak felfedezése, melyeket kifejezetten a szeretettel kell megtölteni.

Mi az üres vágyakat különböző állapotokban fedezzük fel. Amennyiben a megszerzés iránti vágy (Kli) olyan erős, hoghy szeretet jelenik meg azzal szemben, akkor ez a vágy a féltékenység Kli-je. Amennyiben én bármire is vágyok, akkor minden az én vágyam, vonzódásom Aviut-ján (vastagság, durvaság) mértékén múlik. Aviut Shoresh (O) esetében vágyam gyönge, Aviut Alef (1) esetében már erősebb, és így tovább egészen Aviut Dalet (4) szintjéig, ahol vágyam véglenenné válik.

Ennél fogva a vágy minden egyes szintje megfelel a féltékeynség szintjének, azaz mekkora mértékben “lángol” a személy az üres vágy beteljesüléséért. És akkor azzal a szeretettel szemben ami megjelenik, léteznie kell az üres vágynak annak megjelenítésére: a féltékenység, a valódi “pokol tűze” (a túlvilág tűze).

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,139 seconds.