Dr. Michael Laitman

A lélek belső vallása

Cikkeiben Báál HaSzulam általában használja a “vallásos” és “szekuláris” (nem vallásos) kifejezéseket, de azokat más jelentésben használja, mint azt ahogy mi megszoktuk világunkban. A Kabbala terminológiájában “vallásos” nem a tradícionális szó jelentésével bír, valamelyik világvallást, például a Judaizmust, Kereszténységet vagy bármelyik másik hitrendszert illetve.

Ehelyett a vallásos személy az, aki ebben a világban él, és magát akarja korrigálni, fel akarván emelkedni a spirituális világokon keresztül egészen a Végtelen Világig, ameddig el nem éri a Teremtővel való azonosságot. Ez minden egyes személynek a célja ebben a világban, és Báál HaSzulam elmagyarázza ezt a “Vallás lényege és célja” című cikkében. Azonban néha ő valóban a tradícionális vallásokra utal, megpróbálván annak valamelyik jellemzőjét elmagyarázni. Ennél fogva mindig meg kell vizsgáljuk milyen szövegkörnyezetben használja a szavakat, hogy azokat megfelelően interpretálhassuk.

A “szekuláris” emberek azok, akik nem dolgoznak saját korrekciójukon, hanem mindent vagy valami ebben a világban, vagy a túlvilágon várt jutalom reményében tesznek. A vallásos személy az, aki korrigálja magát ameddig el nem éri a Teremtő szintjét. Hogy mindezt megtegye, felhasználja a “valódi Tórát”, azaz a Kabbala tudományát. Írva van “Én megteremtettem a gonosz hajlamot, és a Tórát annak korrekciójára”.

Először a személynek fel kell fedeznie a benne rejlő önző hajlamot, és csak akkor lesz szüksége a “Tórára” önző hajlamának korrekciójára, mivel ez a Tóra egyetlen célja. És akkor az a Fény melyet felfedünk a megfelelő tanulás alatt visszatérít minket annak Forrásához, azaz a mi gonosz hajlamunk jó hajlammá változik.

Ugyanakkor a vágy maga nem változik. Csak a szándék változik a “saját érdekemben” szándékról, a “felebarátom érdekében” szándékra.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

64 queries in 0,760 seconds.