Dr. Michael Laitman

Kvantumfizika és Kabbala

Küldve:

Hol van a kapcsolat a kvantumfizika és a kabbala között, amelyre oly sokszor utal a Rav?

Válasz:

A kvantumfizikának, amit ma már többszörös kísérleti eredmények igazolnak, bele kellett foglalnia a megfigyelőt a kutatás eredményeibe, annak a ténynek az ismeretében, hogy minden, ami történik, nem csak a megfigyeléstől magától, hanem a megfigyelőtől is függ.  Ez nem automatikusan történik, hanem éppen hogy attól függ, ki a megfigyelő, vagy, hogy egyáltalán van-e bárki, aki megfigyeli ez eseményt.

A megfigyelő egy aktív és lényeges része minden folyamatnak. Soha nem látjuk a világot, a jelenlétünk befolyása nélkül. A világ csak a megfigyelő érzékelésén belül működik.

A kabbala közel áll ehhez a törvényhez, és több ezer évvel ezelőtt leírta ezt. Elmagyarázza, hogy minden feltárul, kutatható, és leírható, de csak a megfigyelő figyelembe vételével, és nem mondhatjuk, hogy a világ a megfigyelőn kívül létezik (lásd Baal HaSulam írását, a” Zohár Könyvének bemutatása”).

Egy másik törvénye a kvantum világnak (a mi világunk Fényének világa): Egyetlen részecske két helyen is lehet egy időben. Ez nem úgy történik, hogy egyik helyről a másikra mozog állandóan, hanem egyszerre van jelen mindkét helyen.

A kabbala megállapítja, hogy a „hely”, mint olyan nem létezik; az objektum, amit mi lát, csak a megfigyelő érzékelésében létezik, és önmagát ebben a határoltságban (megszorításban) érzékeli, amit időnek, térnek, mozgásnak, nevez, ami azonban nem is létezik rajta kívül.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

64 queries in 0,660 seconds.