Dr. Michael Laitman

Keter-Hochma-Bina-ZA-Malchut

A Keter és Bina olyan különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy leereszkedhetnek bárhová ahova csak akarnak, és dolgozhatnak a legalacsonyabb vágyakon is. A Bina az Hasszadim (Kegyelem), és a Hasszadim lakozhat bármilyen helyen, védelmezve a saját szándékától: “adakozás az adakozás érdekében”. De hogyan képes a Keter ugyanezt megtenni, ha a Hasszadim mellett abban Hochma (bölcsesség) ugyancsak található?

A kulcs az, hogy a Keter az megtölti a vágyat, és mindenhez “alulról felfelé” viszonyul. Ezáltal az képes leereszkedni bármilyen önző szándékban élő vágyba, csakúgy mint a Bina, de teljesen más okokból.

A Keter az a Teremtő tulajdonsága, Aki meg akarja tölteni az egész teremtést, a Malchut-ot a legteljesebb mértékben. Az nem a beteljesülés Fénye, a Hochma, hanem a teremtés alapterve, annak eredendő gondolata, annak programja. Bizonyos értelemben meghatározza, hogy a Teremtőnek mi a szándéka velünk a folyamat végén: hogy felemeljen minket saját státuszába.

Ezért van az, hogy a Keter Szfirája az a Yud betűjének végső pontjávan van megjelölve: ez a program ami elkezd megvalósulni, a Hochma Szfirájával kezdve onnan lefelé. A Hochma a teremtés céljának a Fénye, és azalatt a BIna pedig a korrekció Fénye.

Ezáltal létezik a GAR, a felső három Szfira mely a Teremtőhöz tartozik: a Keter a program, a Hochma a teremtés célja, és a Bina a teremtett lény korrekciója. Innentől kezdve már az alsó megvalósulása történik. Mindez a Zeir Anpin, a rendszer mely meghatározza hogy az alsónak hogyan kell megváltoznia, és a cselekedetek milyen sorozata szükséges mindehhez. Az alsókra vonatkoztatva, melyeknek meg kell változniuk és át kell menniük ezeken a változásokon az a Malchut-ot jelenti. Ez az ahogy a teremtett lény 5 részre oszlik, rendeződik.

És mivel a Keter a megtermékenyülés pontja, a teremtés programja, ez eredeti ötlet az jelen van bármely helyen! Végül is enélkül az ötlet nélkül semmi nem létezhetne, még a legkisebb vágy sem.

De az alsókkal kapcsolatban a Keter “alulról felfelé” működik, mivel az kizárólag az ő korrekció iránti felemelésükre irányul, még akkor is ha le kell ereszkednie a legalacsonyabb Klipákba (burkokba) és bármilyen bűnt kell is elkövetnie út közben. De ezután, ahogy azt a Zohár Könyve leírja, mindezek a problémák és bűnök látszólag helyes cselekedetek voltak számunkra, melyeken át kellett mennünk, mivel segítettek minket abban, hogy meglássuk végső korrigált állapotunkat.

Mindez a Teremtő keze által történik, és mi magunk semmilyen hibát, bűnt nem követtünk el, vagy hajtottunk végre bármilyen korrekciót. Ezáltal az alsókkal szembeni összes viselkedésében és kezelésében a Keter mindenfajta korlátok és megszorítások felett van. Ez a gondolat, mely benne van foglaltatva a teremtés minden egyes részecskéjében és cselekedetében. Ezáltal az kiterjed mindenhová és alulról felfelé dolgozik annak érdekében hogy összekapcsolja a teremtés összes részét, és elvezesse őket a végső korrekcióhoz (Gmar Tikkun).

A Bina egy másfajta módon dolgozik: az a Hasszadim Fénye, a teremtett lény korrekciója. A korrekció létrejöhet bármilyen feltétellel, bármely helyen az alsónak saját korrekciójára vonatkozó vágya alapján, és azon vágya alapján hogy megkapja a Bina tulajdonságát, az adakozás tulajdonságát. Amennyiben mi erre vágyunk, akkor magkapjuk azt korlátok nélkül!

Ennél fogva a BIna ugyancsak kiterjedhet bárhová, mivel az “Hafetz Heszed” (színtiszta adakozás). Másrészről a Hochma az a teremtés céljának a Fénye, mely megtölti a vágyat miután a Bina elvégezte a korrekciót rajta mely előzetesen történt meg. A Zeir Anpin szervezi meg a folyamatot, mely meghatározza hogy ezek a korrekciók hogyan is történnek meg.

A Bina mivel hasonlóvá akar válni a Teremtővel, életet ad a Zeir Anpinnak (ZA), és azon belül dolgozik annak érdekében, hogy azt a Keter szintjére emelje. De a Zeir Anpin nem képes elérni a Keter szintjét ahogy azt a Bina akarja, mivel a ZA mindazt csakis a Malchut segítségével képes elérni!

Ebből az következik, hogy a ZA az elrejtett Teremtő, a Keter, a legmagasabb tulajdonság, Atzmuto (esszencia), a teremtés alapterve. A ZA és a Malchut párban dolgoznak mivel a ZA nem képes Keter-ré válni hacsak a Malchut nem csatlakozik a ZA-hoz és adja át összes vágyait neki.

Ezáltal a Malchut magát csakis a ZA példáját követve képes korrigálni. Azáltal, hogy figyeli Őt (Zeir Anpint), a Malchut megtanulja milyen vágyakra és korrekciókra van szüksége annak érdekében, hogy összeolvadjon Vele (Zeir Anpinnal). A Malchut képviseli az összes lelket, a ZA a Teremtő, és az ő egyesülésük a lelkek összeolvadása a Teremtővel.

De amikor ők végül megjelennek, ők felemelkednek az AB-SAG-hoz, a Hocha-hoz és Bina-hoz. És amikor ők ott összeolvadnak akkor a Keter részévé válnak. És ez az ahol a teremtés programja befejeződik!

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,678 seconds.