Dr. Michael Laitman

A szabad akarat a vágy felett van

Kérdés:

Miért kapjuk azt az illúziót, hogy szabadok vagyunk ebben a világban?

A válasz:

Addig tekintjük magunkat szabadnak, amíg nem gondolunk bele, és teljesen azonosítjuk magunkat az állati testünkkel. de ha kicsit is fölé emelkedünk, rögtön látjuk, hogy mindenféle törvény fogságában van.

Azt hiszem, hogy tőlem függ, mikor fekszem le és mikor megyek dolgozni. de igaz ez? Adva vannak a belső képességeim és a helyzetem feltételei. A kapni-akarásunk (vágyunk) egy egyszerű elven alapulva működik: minimális erőfeszítéssel maximális örömre tör, minimális befektetéssel maximális nyereséget akar.

Ez  a kalkuláció életem minden pillanatában átfut rajtam, minden helyzetben, minden kapcsolatban mindennel összefüggésben.

Ilyen a természetünk, sokféle feltételt beszámít: a fáradtságomat, az egészségemet, a veszély vagy az öröm lehetőség nagyságát, stb. Érthető, hogy amíg belül maradunk az egón, addig semmi szabadságunk nincsen.

Tehát szabad csak akkor vagyok, ha szűrőt rakok  a vágyaimra és fölé is emelkedem. Amíg az önzésemben benne maradok, mindig egy engedelmes báb maradok, s teljesen leural az egó.

De ha át akarom venni az irányítást, menedzselnem kell a vágyaimat, föléjük kell emelkednem. Más szóval, a szabad akarat lehetséges, de csak túl a vágyakon. A kérdés már csak az, hogy hogyan emelkedhetem a természetem fölé, milyen eszközökkel.

kgy

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,149 seconds.