Dr. Michael Laitman

A Filozófia bukása

Ősi időktől a mai napig a kabbalisták (elfogadók) párhuzamosan haladtak a filozófiai gondolatokkal, amíg az utóbbi lángja kihúnyt.

Történelmünk teljes ideje alatt az örömkapás növekedett s ez egyre nagyobb tettekre indított minket az egó terén,a vágyak megvalósítása által: szerzés, gyűjtés, elfogás, fejlesztés stb.

De ma az egó fejlődése végére ért, a javítás ideje jött el. Kimerült s elérte a teljességét az egó.

Most ebben a “csomagolásban” a világban már semmi nem tölt be minket, nincs mit élvezni, bajban vagyunk.

Ez a helyzet: merre tovább? A Marsra vagy a Holdra? Az óceán alá? Ismeretlen életformák felé? Miért?

Már semmire nincs szükség. nem lépnek föl új szeszélyek és vágyak. Vége a játéknak. Ez a jele a filozófia végének, s a racionális fogyasztói megközelítésnek, melyben az ész vezette a vágyak hajhászását.  Elhalványulnak a vágyak és ezzel az ész is feladja.

Látni fogjuk, ahogy az emberiség egyre butább lesz. meglepően ostoba dolgokat írnak, néznek a tévében, mint a kisgyerekek, olyan dolgokkal, ami ötven vagy száz éve elmebetegségnek tűnt volna.

Ezért hal ki a filozófia. Az elmúlt pár évtizedben reménytelen kísérleteket tett önmaga megmentésére, egy mellékúton találva magát a történelemben. Senki nem veszi komolyan ma már, nincsenek erre vágyak.

Már nem vágyunk nagy teljesítményekre. Nincs szükség az emberi észre, s a többség boldog az állati szinten. A kör végéhez értünk, a munka elvégezve.

Amíg a filozófusok “felül voltak”,a  kabbalisták (az elfogadók) csöndben voltak, várva az egó végkimerülésére. Most válaszúton állunk: a múlt mögöttünk, mi kell feltárjuk az új kort.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,609 seconds.