Dr. Michael Laitman

Tenni vagy nem tenni?

Kérdés:

Mit jelent az, hogy a „tiltó parancsolatok által” és „pozitív parancsolatok által” amelyeket leír a Zohár, és mi a különbség, az ezek által nyújtott korrekció között?

Válasz:

A “tiltó parancsolatok” azt jelentik, hogy “ne tedd,” azaz, hogy távol kell tartani bizonyos vágyakat, a kielégülés megszerzésétől. Mi egy egoisztikus vágyról beszélünk, aminek a használatára valaki törekszik, annak érdekében, hogy megszerezze azt a vágyat, amely ezzel az említett vággyal szemben áll. Ha nincs élvezet a vággyal szemben, nem érzem a vágyat sem, bár a vágy maga bennem van.

Azonban mi arról a vágyról beszélünk, amik felébredtek bennünk, a Fény ellenében, amely az élvezetet nyújtja. Valamilyen módon vissza kell utasítanunk a használatukat, el kell őket különíteni, vagy „le kell őket fagyasztani.” Ezt nevezzük „tiltó parancsolatnak.”

Több erőt kell aktiválnom ehhez. De milyen erőket? Nem használni egy vágyat, nem azt jelenti, hogy visszatartom magam. Az anyagi világban, használni akarom a vágyam, de ezzel saját kezemmel vágom magam pofon, tehát nem akarom érinteni ezeket a vágyakat. De én nem tudom ezt megtenni, a spirituális világban. Annak érdekében, hogy ne használjam a vágyaimat, szükségünk van magasabb értékrendre, és annak a jelentőségére, hogy ellenálljunk.

Mindezek után, a spirituális világban, az áthágása a tiltott dolgoknak determinált, függetlenül attól, hogy akarom használni a vágyamat, vagy sem. El kell érnem azt az állapotot, ahol van vágyam, szeretném is használni ezt a vágyat, a neki megfelelő módon. Azonban a fontosságnak és az értékrendnek megfelelően, nem akarom ezt még sem, mivel ez nem ad élvezetet a Teremtőnek; vagy másképpen mondva, még távolabbra kerülök tőle.

Kiderül, hogy van vágyam, és ez ellenében van korrekcióm. Dolgoznom kell ezen a korrekción, ahelyett, hogy csak visszatartom magam, és nem használom a vágyat, úgy, ahogy ebben a világban. Dolgoznom kell a vágyon magán, hogy legyen rajta egy szűrő, ami jelentőséget ad annak a ténynek, hogy nem dolgozom vele, a vágy szintjén.

Ezért az egész munkánk a vágyakon, az értékrend alapján történik: mennyire fontos a Teremtő, és a közös cél a szemem előtt van-e, mennyire fontos, hogy hasonló legyek a Teremtőhöz annak minőségében. Akkor tudom visszatartani magam a vágyak használatától, és ezek a „tiltó parancsolatok.”

Ez nagy munka minden vágyon: a fontosság fejlesztése, annak ellenében, hogy ne használjuk őket. Akkor a Teremtő fontossága a szememben meghaladja a vágy használatát és az ellenállást. Ezt nevezzük „tiltó parancsolatnak.”

Akkor egy még fejlettebb fokozat jön, amikor a vágyakat a Teremtő élvezete érdekében vagyok képes használni. Fogom ezeket a vágyakat, és feltárom őket. Már különböző szűrőket birtokolok ezeken a vágyakon, valamint megszorításokat, amik a teljes használatukat kizárja. Van szűrőm az adakozásra az adakozás érdekében, és másik szűrőm, a megszerzésre, az adakozás érdekében.

Akkor dolgozom ezekkel a vágyakkal annak érdekében, hogy örömet okozzak a Teremtőnek. Ezeket nevezzük „pozitív parancsolatoknak.”

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,126 seconds.