Dr. Michael Laitman

A legragyogóbb pillanat

Hanuka a  Fény ünnepe. Azt ünnepeljük, hogy kikerülünk az anyagiasság materiális világából.

Az életünk nagyon rövid, tele gonddal, kötelességekkel, s az ismeretlentől való félelemmel. Nem tudjuk, minek is élünk és mi történik a következő pillanatban. Az egész világot elfoglalta a terror, a drog, a válás és a depresszió.

De itt, ahogy az Elfogadás Tana  /Kabbala/ magyarázza, lehetőséget kapunk arra, hogy előjöjjünk a Fény számára, az örök és teljes érzés számára, a legtökéletesebb harmóniába. A testi anyagi világ fölé emelkedve elkezdjük felfedezni a szellemiség (önzetlen kapcsolatok) új világát

Ahogy az ember száguld egy autópályán és hirtelen egy szakadék szélén látja magát, de nem történik semmi, hanem eltűnik a szakadék és fut tovább a kocsi az úton: a szürke evilágból átsiklott az öröm fényébe.

Ez a legragyogóbb pillanat, ezt a nagy ajándékot jelképezi a Hanuka- a héber hanaja, pihenés szó is benne van (hanu),egy megálló a javítás felé vezető úton, s a Hanukat Bait szó a Ház Avatását jelenti.

Hanuka történelmi értelmezése három részes:

1. A makkabi felkelés, ahol egy kis csapat legyőzte a görög hadsereget;
2. A templom kivilágítása  “Hanukat HaBait,” tehát a hanuka avatás értelme jelöli az ünnepséget;
3. A menóra, a lámpás nyolc napig tartó olaja, ami egynapos  adagból (a többi elromlott a harc alatt)  lett csodával.

Tehát a Templom-Avatás arra utal, hogy az egoizmus fölé emelkedünk, fel, egész az értelemig, a  Bina ugyanis a Templom, azaz az a hely, ahol a teremtő feltárul.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,686 seconds.