Dr. Michael Laitman

Miért szeretünk gyertyát gyújtani?

Kérdés:

Miért érezzük jól magunkat, ha gyertya ég a szobában?

A válasz:

A gyertyához melegség, fény, remény képe kapcsolódik. Így érezztük a szellemi gyökere miatt.

A Hanuka gyertyáai az ember harcát jelképezik az önzéssel. Mi i egy gyertya igazából? Egy tárgy, olajból, benne gyapjúkanóccal, s ennek végén ég a láng. Minden elem jelent valamit: a tárgy teste a szellemi hordozó, a Kli, mely a Hochma Fényét jelképezi, mely feltárul, s a kanóc a mi felfedezéseinket jelképezi.Ez együtt hozza létre a tüzet, a Fényt.

Ha valaki elég belső felfedezést tesz leltárt készít az egó elleni harcában, s fölé emelkedik, az önző akaratnak, amikor mindent csak magának akar, s meg akar ettől szabadulni, akkor ezt a makkabeusok görögökön történő győzelmének nevezzük

Héberül a  makkabeusokat Makkabi-nak hívják, ami rövidítése a “Kövessen aki a teremtőhöz indul”kifejezésnek. Vagyis elválunk belül a “görögségtől”  – az egoista kapni-akarástól élvezetvágytól és a racionalitástól – és kicsit felemelkedünk a földi dolgoktól az adáshoz és a társ szeretetéhez. Ez a  Bina szint, amikor azt mondjuk: “Ne tegyél olyat másnak, amit magadnak nem kívánsz”.

Más szóval a gyertya egy szép és jó természetes jelkép. Ezért érezzük olyan kellemesen magunkat a ragyogásában.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,125 seconds.