Dr. Michael Laitman

Idő=Mozgás=Tér

A Talmud Eszer Szefirot,  3. rész 8-as pont,  36-os kérdés: “Hely.” Az idő, a mozgás és a hely gyakorlatilag egy fogalom, s ez határozza meg a formák (vágyak) viszonylagos változását, újulását. De ha a szintek lemenési rendjéről beszélünk, ez “helybeli” változás, míg amikor ok-okozatról beszélünk, ez “idő-rendiség”.

Miért azonos fogalom az idő, mozgás és a hely? Mert a vágyainkon, a Kelim-en belül zajlanak. Az élvezet vágya változik. Miért érzem az egyik váltást időbelinek s a másikat helybelinek (mozgás)? Miért látom úgy, hogy minden változás idő éd hely mozgása?

A mozgás talkán nem hely? A helyváltoztatás az mozgás. Mégis azt mondják, ez más kategória. De minden kategória az élvezet-vágy változása. Mihez képest? Az adás-késztéshez, a józás-késztéshez képest, a Bina (Értelem) mennyire vesz részt a változásban. Ha a szintek lemenési rendjéről beszélünk, ez “helybeli” változás, azaz a szintünk a belső állapotunk változik. Míg amikor ok-okozatról beszélünk, ez “idő-rendiség, amikor valami előbb és utóbb történik, vagyis nem az állapto, a hely változik, hanem a sorrendjük, ami már időbeli. És ha az egyes helyeken lévő állapotról beszélünk, azt is “helynek” nevezik.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,622 seconds.