Dr. Michael Laitman

A gyerekek kijavítják a szülőket

Kérdés:

Miért írja a Talmud Eszer Szefirot (8:29) hogy az alsó kijavítja a felsőt? Mi ennek az értelme?

A válasz:

A lenti (alsó) (Acilut világa) kijavítja a felsőt: a  Nekudim világot). Mert  Nekudim összetört mielőtt teljesen kijavítódott volna.

Fel kell tárnunk a gonoszt, az egót, ahogy írva van: „Megteremtettem a gonosz hajlamot és hozzá a Tórát, hogy fűszere legyen”  De a gonosz nem tárult fel a  Nekudim, [pontok] világában, hanem a törés során tárul fel. Akkor lehet felépíteni az Acilut, [Közelség] világát, azaz a  “Tórát, a fűszerét, kijavítását.”

Az Acilut világának szerkezet az Ősatya, az AtikArich Anpin,(Hosszú arcú) Aba ve Ima,(Apa-Anya) és a Fiú, a Rövid-arcú, a Zeir Anpin és a Lány, a   Nukva az  Acilut -ban a “Tóra” szerkezete , mely megvilágító Fényt hoz, ami a birtoklás, a  Malchut felmegy a Felső forrásához. Ezért a  Nekudim világa megtörésekor a lenti javítja a Felsőt.

Ugyanígy a lelkünkben, amelyben a közös Első Ember (Adam HaRison,) közös lelkének széttörött részei vannak, ki kell javítanunk a megtört Embert, (Ádámot). Ennek a  rendszernek a túlélő részecskéi vagyunk, így ki kell javítanunk.  Adam HaRison, hozzánk képest a Felső, az eltört, s mi, a lentiek, kijavítjuk.

Ez a mi világunkban is így van. A következő nemzedék az előző hibáit javítja. A gyerekek kijavítják, amit a szülők elrontottak, előbb a szülők segítségével, s később, amit  a szülők nem javítottak ki, annak kijavítását  folytatják. Vagyis kijavítják a szülőket, azaz azt amit a szülők feltártak.

Az Acilut-ban is így van: egyrészt a lenti kijavítja a Fentit, másrészt a Fenti ad eszközöket Önmaga javításához.

kgy

lekt: KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,112 seconds.