Dr. Michael Laitman

A csoport a külső fátylon túl

Kérdés:

Annak érdekében, hogy erőt kapjak barátaimtól nagyra kell értékeljem őket. De hogyan vagyok képes őket nagyra értékelni, ha én egoista vagyok?

Válaszom:

Te az emberek egységét értékeled nagyra, más szóval a lelkek egységét. Külsőleg az egyetlen dolog mely létezik az emberek között az gyűlölet, féltékenység és hasonló érzelmek. Azonban a külső homlokzat mögött minden egyes személy tartalmazza belső énjét – az adakozásnak az erejét mely el van rejtve őbenne.

Ez olyan, mintha két képernyő lenne előttem, egy külső és egy belső. A külső képernyőn mi látjuk ezt a világot, míg a belső képernyőn mindenki egységben van a kölcsönös adakozás ereje által. Végül is a lélek az adakozás ereje mely el van rejtve bennünk. Ez az a kép melyhez fordulunk, ezt kívánjuk felfedni, ebben akarunk benne foglaltatni, és ebben akarunk feloldódni. Mi nem foglalkozunk a külső formákkal.

Mint jelent az, hogy “szeresd felebarátodat mint saját magadat”? Amikor mi a belső képhez fordulunk látni fogjuk, hogy nincsen törés ott, de az összes barátok össze vannak kapcsolódva egymással. Ez a Shechina (Istenség). Az magában tartalmazza a kölcsönösséget, egységet, kölcsönös garanciát és egy szóval mindent rajtunk kívül. Mi ennek akarunk részévé válni, ezt követeljük, ezt kérjük és ezért könyörgünk.

Ez a jelentése a megfelelő környezet építésének. Egyébként mi a barátokra csak kívülről tekintünk és semmit sem találunk ott. A Teremtő szándékosan rajzolta ezt a képet elénk, hogy elkezdjük letépni a fátylat és mélyre tekintsünk egységünkre belülre, és ott felfedezzük pont azt a környezetet amit Báál HaSzulam leírt a “Szabadság” című cikkében.

Ez az a környezet amihez fordulnunk kell, és amitől mi bármit is követelhetünk. Ott mindenki már korrigálva van, azáltal hogy benne foglaltatjuk magunkat a barátok között mi felfedezzük a Teremtőt közöttük, azaz a közös mindent magába foglaló erejét az adakozásnak.

A Kabbalában az egyszerű összeg mellett létezik a “mindent magában foglaló” elképzelése (Koalel), amely mindenkinek az integrál ereje. Például a közös ereje 1OO embernek 1OO-at jelent. De az ő egységükön belül a Teremtő jelen van, azaz a hozzáadott erő , mely mélyebb, spirituális és mindent magába foglaló.

Ezért van az, hogy a barátok képesek bármire is azáltal hogy elutasítptták önzőségüket annak érdekében, hogy felfedjék a Teremtőt, hogy felfedjék az eredetet és egységre lépjenek Vele. Ők nem a kövület, növényi, állati és emberi négy szintet érik el, hanem a Teremtőt. Ők nem a Nefesh, Ruach, Neshama és Haya Fényeit szerzik meg, hanem a hozzáadást, a Yechida Fényét, mely nem volt jelen előzőleg, azaz a Ketert, a Yod betűjének a csúcsát.

Amennyiben a személy a környezettel akar együtt dolgozni, akkor a környezet készen áll számára. És akkor barátait úgy látja mint a generáció legnagyobbikait. És valójában mindegyikőjükben egy óriás létezik. Végül is amennyiben ők egy belső spirituális aspirációval bírnak, akkor belül ők már egységre léptek. Lényegében az egész emberiség belsőleg egységben van, de nekünk azokhoz kell fordulnunk, akik kívül is kifejezik már spirituális vágyukat legalábbi egy apró mértékben. És akkor már rendelkezünk környezettel.

Ezek után amekkora mértékben mi lealacsonyítjuk magunkat a környezet előtt, és azt nagyra értékeljük, akkor megkapjuk az erőt a barátoktól ameddig végül el nem érjük a “Könnyek Kapuját”. A spiritualitás válik életünk legfontosabb részévé, de ugyanakkor semmi lehetőséget nem találunk annak elérésére. És ez az a pillanat amikor felkiáltunk, felsírunk.

És akkor mi annak a valóságnak sírunk majd melyet mi kölcsönös adakozásként fedezünk fel, annak a közös erőnek mely ott tallható, melynek neve: “kölcsönös garancia”. És innen kapjuk majd meg azt amire szükségünk van, azt a vágyat, vagy szükséget, hogy a barátok közé tartozzunk. És azáltal hogy felfedeztük az egység számtalan részletét, mi belépünk a belső képbe.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,110 seconds.