Dr. Michael Laitman

Lemondani az önzésről

Kérdés:

Miért van szükség  Egoptomi csapásokra (a hetiszakasz erről szól) , ha már a szellemi ösvényt választotta valaki?

Válasz:

Azért mert nem lehet biztos a döntésében. Egy pillaant alatt eltérülhet. Bele se gondolunk s máris beleesünk egy egós vágy csapdájába.

Bölcseink mondják “Halálod napjáig nem bízhatsz magadban”. Nem bízhatsz magadban, míg át nem mentél a tíz egoptomi csapáson s el nem döntöted, hogy ki kell szabadulnod az Ego-pont uralma alól. Nem bízhatsz, amíg a benső Fáraó meg nem hallja: “Engedd el népemet, hogy Engem szolgáljanak!” Nem bízhatsz magadban, amíg felül nem tudsz emelkedni a vágyadon.

Mert addig az öröm és kéjvágy uralkodik rajtunk, kívülről. A Tóra leírásából értesülünk, mi mindenen kell átmennünk.

Először Jákób fiaia ellenállnak Jószefnak, de akkor ő begyűjti (oszef) őket egy munkára. A hét bő esztendő után hét szűk jön. Azután kezdődik el a Fáraó elnyomása , majd a csapások követik, vagyis szerencsétlenségek érik az önzésünket, az ego-t. Csak ekkor kezdek eltávolodni, nem azonosulni az egoizmusommal és kiépítem a szűrőernyőt fölé.

The plagues disconnect us from our desire, and we get a chance to look at it from aside. In fact, a person naturally withdraws from what makes him suffer. But before the Egyptian plagues arrive, he doesn’t yet feel that his desire and he himself are not the same thing.

Nemcsak a bajokról van szó. Írva van: A teremtő szól: “Gyere a Fáraóhoz. Állj az én oldalamra a vágyad oldaláról as együtt menjünk a Fáraóhoz. ” Emelkedj a vágyad fölé”, lépj ki belőle (a társra figyelve) ezt nevezik az “egoptmi kivonulásnak: újra meg újra, csapás csapás után, amíg ki nem fejlődik a tíz szféra.

Addig nem szakíthatok az önzéssel, míg fel nem ismerem, hogy rossz. Csak, ha meglátom, milyen idegen, milyen gonosz, mennyire a halálomat akarja. És így jutok el a teljes sötétségbe, az egoptomi sötétségbe.

Többé nem izgatnak a vágyak már. Hogyan tovább? Kikapcsoltam, feladtam, eddigi életem fpő értékeit, vágyait, céljait. Körülnézek, s nem tudom, miért éljek. Ez az egoptomi szabadulás, a menekülés éjfélkor.

És ezután elér minket az új megvilágítás, a Tóra Fénye, a vágy kijavítása. És akkor a szándékunkban megkapjuk a Bölcsesség fényét, az együttérzés fényébe öltözve (Hochma és Haszadim). Vagyis. belépünk Íz-ráél földjére.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,121 seconds.