Dr. Michael Laitman

A felemelkedés létrafokai a Zohár Fénye által

Kérdés:

Ismert a számunkra, hogy Rabbi Shimon csoportja elérte az egységet önmaga által,  A Zohár közös megírásán keresztül. Ez a mi időnkben is a helyes módszer a számunkra? Megpróbálhatjuk az egységet elérni egy kis csoport megalakításával, majd egy cikk együttes elemzésével és esetleges megalkotásával? Vagy ez csak összezavar, bennünket mivel mindannyian a saját állapotunkban vagyunk az előre haladásunk során, amely mindenki másétól különbözik?

Válasz:

A Zohár szerzői szintén különböző szintjein voltak a fejlődésnek, nem voltak mindannyian egyformák! A tíz szerző mindegyike megfelelt a tíz Sefirot egyikének, a természetének, és a lelke gyökerének megfelelően. Még is, mindegyikük teljes egészében eltörölte az egóját és képes volt egyesülni a többiekkel, azok természetének kiteljesedése érdekében.

Ezért mindegyik képes volt elérni a 125 lépcsőfokát a spirituális létrának, amely mindegyikük individuális korrekcióját jelentette (Gmar Tikkun). Együtt képesek voltak a lelkek egységének lehetséges legmagasabb fokán kapcsolódni, amelynek következtében feltárul az összes Fény, a felső megvilágítás, amely leereszkedett hozzánk az Arich Anpin szintjétől, amit „Ragyogásként” nevez meg a Zohár, és ahonnan maga a könyv is a nevét kapta. (egy különlegesfajta Fény).

Világos, hogy meg sem tudjuk közelíteni a létezés e szintjeit; mindannyian „halottak” vagyunk, elmerülve az egoisztikus vágyainkban. Nem vagyunk készek, vagy nem vágyunk a kapcsolatra a többiekkel. Nagyon sok küzdelemmel és korrekcióval szembesülünk, ameddig el nem érjük, az egység valamilyen formáját.

Ha azonban megpróbáljuk utánozni a felnőtteket, ahogyan a gyerekek teszik azt, miközben játszanak, akkor magunkra vonjuk a Fényt, a teljeség állapotából, amely már létezik.  Ezek a lelkek, a Zohár szerzői, miközben alulról felfelé emelkedtek, feltárták és formálták a könyvet.

A világok létrája (öt világ, melynek mindegyike öt Sefirotot tartalmaz, és azok ismételten öt Sefirotot, ami összesen 125 fokozat) leereszkedtek felülről lefelé, a Végtelen világból. Ezen a módon, a Fény leereszkedett hozzánk Felülről lefelé: Yechida, Haya, Neshama, Ruach, Nefesh (NaRaNHY fordított sorrendben). Ezt nevezzük elrejtésnek, a Fény, vagy a világok (a “világ,” szó “Olam” a Héberben, a“Alama,” “elrejtés” szóból származik. ) lecsökkentésének. Más szavakkal, e felett 100% a Fény, ez alatt, 0%. Ez a világok rendszere (elrejtés).

A mi világunkban vannak lelkek, amelyekben a vágy, „emberi” szintre vagy Adam” szintjére mutat (hasonló, mint a Teremtő) felébredésük, csak kezdete a spiritualitásnak. Majd ez a vágy, elkezd megnőni. Hogyan növekszik? Kapcsolódni kell, egyikünknek a másikhoz, még ha csak a legkisebb fokozatán is az egységnek. Ezen a módon, folyamatosan kapcsolódnak még erősebben, ameddig el nem érik az egység fokozatát a lelkek között.

A történelem során, voltak lelkek, akik elérték az egymással való összekapcsolódást, és ezek valamennyien össze is vannak kapcsolódva másokkal, a létra valamelyik fokán. A Zohár összes alkotója elérte a legmagasabb fokozatot együtt, és ebből kifolyólag, a Fény, amit elhoztak ezzel a könyvvel, olyan hatalmas, hogy befolyásol és ragyog mindenkire. Mindez azért van, mert a Fényt a végtelenből kapták, és hozták el a számunkra, azzal a feltétellel, hogy a mi részünkről, legalább egy kis mértékben akarnunk kell, az irányukba emelkedni.

A Zohár, az egész Fény, vagy csak egy része, mindig annak megfelelően tárul fel, amilyen mértékben egyesültünk, amilyen mértékben adakozók vagyunk, vagyis amilyen mértékben a vágy (Kli) és a Fény, hasonló egymáshoz. Ezért kell annyira összekapcsolódnunk, amennyire csak képesek vagyunk, minőségileg és mennyiségileg is. Mi ezt a Fényt, a képességeinknek megfelelően kapjuk meg, de ehhez legalább a létra első fokozatát el kell érnünk.

Végül is, mit jelenít meg, a 125 fokozat? A Nefesh fokozata szintén tartalmaz öt Fényt: Nefesh, Ruach, Neshama, Haya, Yechida (NaRaNHY), és mindegyiknek megvan a saját NaRaNHY Fénye. Ezért (NaRaNHY) х (NaRaNHY) х (NaRaNHY) = 5х5х5 = 125 fokozat.

Mivel a Fény a vágy keménységének megfelelően van felosztva, (Aviut) azt a kapcsolódásunkat tudjuk megvalósítani, amely fölé emelkedik ennek a keménységnek, és mégis az egónkhoz kapcsolódik. A Fény befolyásolni, korrigálni fog, majd kitölt bennünket, kiterjesztve a képességeinket, és eltörölve ezt az Aviutot, a vágyainkról, hogy azokat is a másokkal való kapcsolatban tudjuk használni.

Semmi más nincs ezen a két komponensen, a Fényen és az edényen kívül, és a kapcsolat foka közöttük az, amit „szűrőnek” vagy „szándéknak” nevezünk.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,115 seconds.