Dr. Michael Laitman

Az önzőség csapdái

Mi önző vágyak, a megszerzés edényei által vagyunk irányítva, bár azt sem tudjuk mik azok. Mindez azért van, mert mindent csak összehasonlításban vagyunk képesek elérni, megérteni: a Fény a sötétségből tör elő.

Mindennek ellenére ahogy mi egy kis adag Fényt megkaptunk, már elkezdjük érezni, hogy létezik a létezésnek egy másik formája is, az önzőségben levő vegetáláson kívül. Létezik az adakozásban való élet.

Csak a Fény képes ezeket a vágyakat, Kelim megteremteni bennünk, és azokon belül ez a várakozás, vagy gyengécske érzékelés megjelenik. És akkor mi elkezdjük az adakozás iránti bizonyos várakozást megformálni. Azonban az csak azzal a feltétellel jelenik meg, hogy a személy képes magát megfelelően ez elé a kép elé helyezni.

Egyenlőre ez az önző vágy ölel engem keblére. Ezért van az, hogy nekem a cél fontosságát a környezetemből kell magamba szívnom, azáltal, hogy a Fényt magamra vonom, és lépéseket teszek annak irányában saját vágyam ellenében.

Ezután másfajta akadályok lesznek elém helyezve: megmutatják nekem micsoda élvezet található az adakozásban. És akkor már egy másik veszélytől kell megmenekülnöm: nehogy bezuhanjak a Klipák közé, amelyek azt mondják: “Gyere élvezzük az adakozást. Tegyél valamit az adakozás érdekében. És most tegyél még egy kicsit, és még egy kicsit…”Ezáltal túllépve képességeim határán, én elkezdek önző élvezetet érezni az adakozás segítségével. Végül is hatalmas Fények jelennek meg számomra ahelyett a kicsiny ragyogás helyett, melyet világunkban érzékelünk.

Ez az ahogy egy olyan állapot uralkodik el rajtam, melyet a Kabbala Könyvei úgy neveznek, hogy “tisztátlanság”, vagy a “pokol tűze”. Jelenleg önzőségünk csak kis kihívást ad nekünk, nem engedve azt hogy közelebb kerüljünk az adakozáshoz. De később mi bekerülük a tisztátlanság világaiba, amelyeknek adakozássá kell korrigálódniuk. Ott mi egy nagyon ravasz erőt fedezünk fel, azt a hatalmas önző vágyat mely a Teremtővel áll szemben. Az azt mondja nekünk: “Adakozzál, tegyél úgy mint a Teremtő. Hatalmas élvezet található abban a cselekedetben” Vajon képesek leszünk megvetni lábainkat ez előtt az erő előtt?

Egyenlőre mi egy “szűrőt” (Masach) helyezünk megszerző vágyunk ellenében, míg később mi valódi szűrőket építünk a Fény ellenében, az adakozás élvezete ellen, a megszerzés élvezete helyett.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,647 seconds.