Dr. Michael Laitman

Egoizmus és szeretet

Kérdés

Lehet egy élvezet, amely a spiritualitásból származik, egoisztikus?  

Válasz

Biztosan lehet. A spiritualitás szeretet és adakozás. Adni akarok, mert szeretem, akinek adni akarok, ha ez előnyt jelent az én számomra. Ha nem, miért kellene megtennem? Ezt nevezik Klipának, (héjnak) és ez anyagi dolog, nem spirituális.

Mindannyian képesek vagyunk szeretetre ezen a módon. Szeretem a gyerekemet, mert ő az én gyerekem. Azonban ha nem az én gyerekemről van szó, akkor nem törődöm velük. Képes vagyok szeretni valakit, ha az én jóérzésem függ ettől, de ha ez nem így van, nincs rá szükségem. Más szavakkal, szeretek és befektetek egy emberekbe, mert személyes hasznom van belőle. Azonban ez nem szeretet és nem adakozás; ez mások kihasználása.

Szeretet és adakozás, ahogy az le van írva a kabbala bölcsességében, semmit nem tesz valakinek a megszerzése érdekében. Egyszerűen a másik ember érdekében szeretem őt. Ez még sokkal nagyobb is lehet annál, ahogy a gyerekeinket szeretjük, mivel azokat ösztönösen szeretjük.

El kell érnem a társ szolgálatát végző ember szeretetét, amely nem szolgálja a saját egoizmusomat. Azonban ha az egoizmusom kap is valamit ebből a szeretetből, az nem szeretet, egyszerűen magamat szeretem, és és kielégítem magam egy kerülő úton. Ezért mindez a szándékaim által definiálódik. De hogyan tudom ellenőrizni magam?  

Fel kell emelkednem ahhoz a fajta szeretethez, ahol magamat barátnak és társnak tekinthetem, ami nem rólam szól. Ez olyan dolog, amit ismernünk kell, mivel a természet erőltet bennünket ebbe az irányba, hogy elérjük ezt a szintet. A teremtés programjának megfelelően, hasonlóvá kell válnunk a Teremtőhöz. A Teremtő jó, és jót cselekszik, anélkül hogy bármiben is magára gondolna.  

Hogyan tudjuk közelebb húzni ezt az állapotot? A jelenlegi szándékom csak a Fény által korrigálható, amely reformál. Ez teremtette az egoizmusomat, és most fölé emel bennünket, végrehajt egy csodát: kivisz Egyiptomból. Amikor emelkedek, elkezdem korrigálni magamat.

A Fény csak a kabbala bölcsességének tanulmányozása által érzékelhető. Miközben olvassuk a Zohárt, észrevesszük, hogy hatni kezd ránk. A tanulás maga tartalmazza a transzformáló erőt. Mondva van ezzel kapcsolatban:  „Én teremtettem a gonosz hajlamot és adtam a Tórát a korrekciójára, a Fényt, amely visszavezeti a személyt a jósághoz.” Ezért a kabbala bölcsessége a mi időnkben tárult fel, és lett elérhető mindenki számára.

KN

 

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,606 seconds.