Dr. Michael Laitman

Akinek a szive elvan törve.

Rábás, cikkje: “Israel visszatér az Istenhez”: “Mit jelent az, hogy az eltört szív orvosa? Tudjuk, hogy az embernek menyire fontos a szive. Mert a “szív” az edény, amelyben befogadja a Szentséget fenntről. Ez olyan, mint, amikor mi tanuljuk az edények összetörését, amelyben arról van szó, ha az édeny el van törve, minden amit bele adnak, az egész kifolyik belőle. Ugyanúgy, itt is, ha a szív elvan törve, a kapás vágya dominálja a szivét, ez azt jelenti, hogy nem tud kapni a bőségből, abból az okból kifolyólag, hogy a kapás vágy kapni akar, és ezáltal minden a Klipához jut. Ezt nevezzük “a szív törése”-nek.”

Amikor az ember imádkozik a Teremtőhöz, és azt mondja, “szükségem van a segitségedre, mert én rosszabb vagyok mint mások, mivel érzem, hogy a kapás vágya uralkodik a szivemben, és egyáltalán semmi lehetőségem nincsen, hogy a szentség a szivemhez érjen. Nem akarok semmifele vagyont, hanem, azt hogy én tegyek valamit a mennyek nevében, és semmi lehetőségem erre, csak ha Te megáldasz engem. Erre az értelmezésre irva van: “A Teremtő közel azokhoz, akiknek a szive el van törve”

A Teremtő teremtette a terémtményt teljességében. Azért, hogy legyen lehetősége megérteni, megérezni, felfedezni és értékelni a teljesség állapotát, szükséges, hogy átmanjen olyan állapotokon, amelyek forditottja a teljességnek. Ezért a teremtmény felkészül a Felső erőt befogadni, amenyire az érzései megengedik és felfedezni azt a teljességét, mint amelyben volt teremtve.

Ezeket az ellentétes és forditott állapotokat nevezzük ” törés“- nek. De a teremtményben, csak a hozzáállás változik, az érzésében és a megértésében. Az ember felfedezi magában, hogy a szive el van törve, összes vágyai törve vannak, és az egoizmusa uralkodik rajtuk, mint az edények törésekor. Az összes kielegülést amit adnak neki, kifolyik, és egoista vágyakká fordul.

Az ember érzi, hogy az adakozás iránt epekedik, de nem képes azt elérni, mert a szive el van törve. Ő hirtelen felfedezi, hogy az ő összes gondolatai és vágyai az adakozásra sóvarognak, de közben hozzáállása a kapás egoista vágyára van beállitva, a Teremtővel ellentétes irányba.

Ezért ő két irány között forog. A Teremtő iránt epekedik, az egész szivéből. De a forditott irányt fedezi fel, és ellentétes irányba akar haladni, ezért a szive el van törve. Ezáltal ő kéri a Teremtőtől, hogy gyógyitsa meg a szivét, és hogy az ő szándéka a Teremtő szándéka legyen: adakozás, partnerség, csak egy irányu haladás, és erről az irányból ő nem tér le. Ez a helyes ima, amely elfogadásra talál Fenntről, erre  mondják: “A Teremtő, közel áll azokhoz, akiknek a szive el van törve”.

bs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,115 seconds.