Dr. Michael Laitman

Keressük a szabadságot.

A kabbalisták nagyon probálják magyarázni, azt a fontos pillanatát a munkánkba, amikor mi találkozunk a szabad választással.

Az ők magyarázatuk igy kezdődik, mi egyáltalán nem vagyunk szabadok. Ez egyértelművé válik a biologiai, zoologiai, pszohologiai, a genetikai es a tudomány adataibol. Nem vagyunk szabadok. Mindegyik ember születik egy családba, amelyet nem ő választott, a társaságát nem választotta, az embereket nem választja ki, a tulajdonságokat sem, a helyet ahol tanul ezt sem választotta. Hogy tudott volna választani…..? a családot, az ovodát, az iskolát, ha ez a környezete, amelyben nevelkedett.

Későbbi esmények folyamán, mintha véletlenül, a személy valamilyen hatás alá esik, mondjuk, a könyvek, és ő kevesbé másképp fejlődik mint a kőrnyezete. Nagyon kevés olyan ember van, és akik felülről vannak irányitva.

Az összes többi, ahogy Báál HáSulám irja ” szabadság” cikkében, nem vagyunk függetlenek. Mikor én ülők, eszek, alszok, öltözők, beszélek….egyáltalán, én –  nem vagyok én. Mindent amit a környezet tanitott, a prioritások nagysága, kötelez engem viselkedni és tartsam magam, még hogyha egyedül is vagyok. Én beszivtam a környezetemtől az összes értékeket és én is benne vagyok foglalva. Kezdettől fogva egy magcsepp voltam, s mindent a környezetemtől kaptam: a szüleimtől, a közeliektől, az oktatoktól, a tanaroktól, a barátoktól, városomtól és igy tovább. És még ez a mag csepp sem vagyok én, hanem genetikai gyüjtemények, amelyek  maradtak a szüleimtől.

És e képpen, nincsen az embernek szabadsága, nincsen semmilyen dolog ami személyesen hozzá tartozik. Egyfelöl, nehéz ezt elfogadni, másrészt a tudósok már felfedezték és egyetértenek vele. Mi az emberi társadalomban keretében úgy   analizaljuk az embert, amilyennek Ő latszik, de Ő olyan mint amilyent a társadalom faragott belőle.

Spirituális szempontból, a feltételek, amelyben létezunk ma, egyáltalán nem adják meg a lehetőséget, hogy beszéljünk magunkról amilyenek vagyunk.

A spiritualitásban mendenki közülünk kezdődik egy csepp magból, a “szivben levő pontból”. Mikor az ember elkezdi érezni ezt a pontot, vezetik őt a helyes környezethez.

bs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,141 seconds.