Dr. Michael Laitman

Nem barbárok vagyunk már, de még nem is altruisták

Dr. Michael LaitmanNégy kategória: együtérzés, igazság, ítélet és béke ellenőriz minket. Persze  a legjobb a béke, ami tökéletesség, s amit az “igazság” tud csak létrehozni. Ehhez azonban teljesen egoizmus nélkül kéne lennünk, s teljesen az odaadásban. Csak azt kéne megkapnia, ami szükséges az életéhez és teljes erővel csak az odaadásra törekedni mások számára.

Itt még nem tartunk. A mi társadalmunk erre nem képes. Nem az ásványi, növényi, állati szinten vagyunk, hol a természet erői működnek. Ezektől eltérően mi  egoisták vagyunk és mindent az örömvágyak, a használni és nyerni vágyás ural.

Vagyis nem tudjuk hirdetni az “igazat”. Így egy probléma adódik: ha nem adunk egymásnak, hibás lesz a társadalom és mindenféle szerencsétlenség ér. Nincs egyensúly, egyesek hiányosnak látják magukat s mások előnyeire irigyek.

Ezért ébred el bennünk jó esetben az együttérzés. Ez egy kárpótlás az egyensúly irányába amelyben teljesen nyerni akarunk mindent magunknak, de egy kis koncot odavetünk a rászorulóknak. Ezt  hívják az “ítélet” és “irgalom” együttérzés” szintjének.

Persze ezek nem megfelelő kártérítések, de ez segít az egyensúlyban a társadalomnak. Sok ilyen kiegyensúlyozást látunk: karitatív szervezetek, forradalmak, közegészségügy, nevelési rendszerek stb. De a természet többet akar tőlünk. Kezdjük látni: kölcsönös odaadást követel.

Tehát mára fel kell emelkednünk az “igazság” és a “béke” szintjére, azaz a: “mindenkinek szükségletei szerint, mindenki képességei szerint”. Az ásványi, növényi, állati szinten a természet így működik, ösztönösen, de az embereknek csak  a belső kijavítások, gyógyulások után lehet ide elérni, ha felemelkednek az automatikus egoizmus fölé és akkor létrejönnek a megfelelő kölcsönösségi viszonyok a társadalomban.

Ma egy átmeneti fázisban élünk. Már nem állatok, s nem is primitív barbár törzsek vagyunk a szimpla kommunizmusban, de kijavítva sem vagyunk. Épp annak az elején vagyunk, hogy észleljük az egoizmus krízisét.

Ezért hallgassunk a bölcsekre: szerintük ugyanis van egy reményteli módszer, amivel létrehozhatjuk a tökéletes társadalmat.
From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 5/16/11, “Peace in the World”

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,634 seconds.