Dr. Michael Laitman

A Teremtő megértése

Kérdés

A Kabbala Bölcsességében ön az emberi egóról beszél, a mindenkit összekötő egységről, és arról, hogy nekünk mennyire szükségünk van a természettel való egyensúly elérésére. De hogy összefüggésben van mindez Istenhez (Elokim)?

Válasz

A kabbala bölcsességében a természetről beszélünk. A gemátria alapján (ami a szavaknak számokkal kifejezett értéke a héberben, mert minden betű egyben szám is) a „természet” és az “Elokim” szavak ugyanazt az értéket fejezik ki. Azaz, amikor a első erőről beszélünk, természetről, Istenről vagy a Teremtőtől, bárhogyan is nevezzük, körülöttünk minden ennek az erőnek a manifesztációja.

Ha mi a Felső Erőről beszélünk, akkor mi a különbség abban, hogy „Elekimnek”, vagy „természetnek” nevezzük? Van egy magasabb erő (valóban felső!), amelyik mindennek életet ad, és amely mindent irányít, és mi tudni szeretnénk, hogyan kapcsolódjunk vele, hogyan tárjuk fel, és értsük meg.  

Így ha kijövök magamból, az egómból, és elkezdem feltárni a környezetet magamon kívül ezt nevezzük megértésnek, megvalósításnak, a Teremtő feltárásának. Természetesen mindez bennem zajlik le, és csak hozzám viszonyítva értelmezhető.

Fokozatosan szervezem a vágyaimat, a spirituális szerkezetemet, azaz az adakozás és szeretet minőségét mások irányába: Keter, Hochma, Bina, Hesed, Gevurah, Tifferet, Netzah, Hod, Yesod, Malchut. Ennek a struktúrának megfelelően megismerem a kapcsolatot ezek között, és így feltárom a Teremtőt.

Elokim másik elnevezése Teremtő (Boreh), a héber (Bo) „gyere” és (Reh)”láss” szavakból, mivel látnunk kell Őt, elérnünk az állapotot ahol megértjük Őt, mintha, mint ha direkt módon látnánk meg őt. Ebből a célból teremtett meg bennünket.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,141 seconds.