Dr. Michael Laitman

Tisztánlátások párosan

Jul 1, 2011  1:00 pm
Dr. Michael LaitmanSámáti (Halottam), No. 166, “Tisztánlátások párosan”: Tisztánlátás kettő van: 1) a Világok fentről lefelé; 2) lentről felfelé.
Első tisztánlátás: “A teremtő teremt és létrehoz.” Ez azt jelenti, hogy a teremtő készített helyet a munkára. A második tisztánlátás: amikor elkezdünk lentről felfelé beleöltözni. De gy lépés megtétele előtt semmiben sem lehetünk biztosak. Ezért mondják: tanulj előbb, s csak azután értheted meg”.
A kisgyerek, aki elkezd már kenyeret enni, még nem tud semmit, csak a kenyeret ismeri. És később, amikor nőni kezd, akkor érti meg, miért is evett kenyeret, mi okozza a kenyér alakját …
Talán eljut odáig, hogy megtudja, búza /vagy zab/  magvakat helyeznek el a talajban. Amíg ezt nem tudja, csak elvesz a kenyérből, csökkenti így a kenyér mennyiségét a világban. De mikor megtudja az ültetést, már tudja, hogyan adhat hozzá.
Ha veszek egy darab kenyeret és enni kezdem, érzem az örömöt, ami felöltözteti a vágyat – semmi mást. Aztán eltöprengek, miből lesz a kenyér. Ez egy előző állapot. Ide el kell érnem.
Ez az állapot megelőzte a kenyeret, mikor még tészta volt. Haladni azt jelenti, tanulok az előzményekről. Vagyis magam fölé emelkedem, a kenyértől a tésztáig  s megtudom, mi történt Odafent, a tésztától a kenyérig.
Aztán még feljebb jutok, a tésztától a lisztig és vízig, s megtudom, miből lett a tészta. Még magasabb szinten megtudom, hogy a liszt az magokból lett. És mag miből áll? Feljebb érve elérem a forrást,  tehát elérek a gyökérhez s tudom, hogy a szintek a gyökértől hullámoztak lefelé hozzám és a “kenyérig”.
A “kenyér”  örömöt, vágyat ad. Mindig megvizsgálom a vágyam: öröm vagy annak hiánya és mi az ok,a  a hiánynak s hogy érjem el az örömöt. Másra nem kell kiváncsinak lennem. Mindenekörül forog az életünkben.
Akcióimon át elérem ezt a gyökér-okot, ahonnan Fentről elér engem ez az ösvény, és ha akarok, felfelé is elindulhatok rajta. A gyökér az igazság állapota. A korábbi szintek – ahogy feltártam a Fentieket lentről – mind arra szolgáltak, hogy elérjem ezt az egyetlen létező szintet, a vágy okát.
[46652]
From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 6/27/2011Shamati #166

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,119 seconds.