Dr. Michael Laitman

A spirituális szégyenérzet jutalma

Az „Előszó a Kabbala Bölcsességéhez’ című munkájában Baal HaSulam bemutatja híres példáját, a vendég és a Házigazda történetéről, ami az ember és a Teremtő viszonyát írja le. A Házigazda úgy üdvözli és fogadja a vendégét, mint legközelebbi barátját, és a szeretete erejével vezeti, és akar neki adni mindent, anélkül, hogy ezért bármit szeretne visszakapni cserébe.

A Teremtő a vendég kiszolgálásában leli örömét, azaz a vendég boldogságában, és semmilyen kompenzációt nem vár el cserébe, mivel a szeretet törvénye arra kötelezi Őt, hogy kizárólag ezen a módon cselekedjen. Ezért éppen ellenkezőleg érez, ha a vendég nem fogadja el, visszautasítja, a számára elkészített dolgokat, akkor a házi gazda elszomorodik és rosszul érzi magát, mivel Neki egy hatalmas vágya irányul a vendég, a barátja beteljesítésére, és annak minden hiánya kitöltésére.

Ha a vendég kényelmetlenül érzi magát, ez az érzés nem közvetlenül a Házigazdától jön, hanem a felszínre kerül, amikor valami hiányérzetét a vendégnek, egy más valaki ki akarja tölteni. Ezen a kielégítésen, kitöltésen belül van valamiféle szégyenérzet, a ki nem érdemeltség érzése, mivel a saját rész, saját erőfeszítés hozzáadása nélkül kapott valamit, valakitől és ez okozza a szégyen érzését a vendégben.

A szégyen érzése nem más, mint hogy a vendég felismeri, miben van valódi hiánya. Azt gondolja: „ A Házigazda ad, én elfogadok. Mint megszerző, szégyenkezek, azonban semmilyen szégyenérzet nincs az adakozóban. Nem szégyelli magát, mivel Ő ad, azonban én magam képtelen vagyok az adakozásnak erre a cselekedetére. Ha tudnék úgy adni, ahogyan Ő, akkor nem éreznék szégyent én sem, sőt, tisztelnének érte!

A Házigazda nem érez semmilyen tiszteletet a saját adakozását tekintve, mivel az adakozás a természete. Ő a természetének megfelelően szeret engem. Ezáltal nem büszke arra, hogy ad, éppen ellenkezőleg, így elégíti ki a saját vágyát, vagyis hogy örömet okozzon nekem.

Ha adakozom, akkor ez tiszteletet ad nekem, nem szégyent. Ezért a szégyen, amit érzek most, nagyon is hasznos, mert segít nekem érezni az ellentétes fázist, azaz a tiszteletet, és az önbecsülést, amely az adakozó magas helyzetével jár.

A megszerzéssel együtt jár a szégyen érzése, ami mindennek a megértése tulajdonképpen. Hogyan és miért kell végrehajtanom a következő lépést, annak érdekében, hogy megszabaduljak a szégyen érzésétől, és elérjem az adakozó szintjét is közben. Itt nem kizárólag az adakozás eléréséről van szó, hanem el kell érni a szeretetet is! Ennek a szégyennek meg kell jelennie, el kell kezdeni gyűlölni azt az érzést, amely valójában megváltoztat engem a szeretet irányába, és akkor elérem a Teremtő állapotát.

Az összes szeretet, amely a Teremtő maga, egy hatalmas, új minőség megszerzésévé válik a számomra, amelyet elérek és kiérdemlek. Ezért most elkezdhetek szeretni, és értékelni ezt a szégyenérzést. Ezen keresztül, a szégyenérzet mélységén át, amit lassan elkezdek gyűlölni, majd ez a gyűlölet lesz az, ami szeretetté transzformálódik.

A teremtmény, egy sorozat belső értékelésen, tisztázáson át érkezik el ehhez a következményhez.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,119 seconds.