Dr. Michael Laitman

A Fény közvetlen csatornája

Báál HaSzulam, a A Tíz Szfira Tanulmánya, Első Rész, “A szavak jelentésének táblázata”, 47. kérdés: Mi a vonal (Kav)? A Kav azokat a megkülönböztetéseket jelképezi felfelé és lefelé, melyek nem léteztek ott korábban. Emellett ez a korábbinál sokkal törékenyebb kibocsátást, ragyogást (He’arah) határoz meg.

A “vonal” az egy megszorítás érzete. Én kevesebbnek érzem magam, mint valaki aki felettem létezik. Emellett egy vonal az én megszerzésem megszorítása, “méret”-nek és “súly”-nak megfelelően. Azaz én két feltétel által vagyok korlátozva: annak a szintnek a minőségi magassága által melyen éppen vagyok, és annak mennyiségi értéke által, melyet én elfedek és elfogadok.

Ez egy olyan érzés, hogy felettem egy másik teljes lépcsőház található, magasabb szintek, és magasztosabb tulajdonságok. Másrszről én érzem hogy nem kapok korlátlanul minden oldalról, hanem korlátozva vagyok, és a Teremtővel csak egy közvetlen csatorna formájában vagyok képes kommunikálni, egy olyan cső formájában, mely felülről lefelé terjed, mely “vonal”-nak van nevezve.

Más szóval nem egy geometriai vonalat kell elképzeljünk, hanem ehelyett egy olyan megszorítást, melyet az élvezet iránti vágy él át. Az összes elképzelést, koncepciót érzésekre kell lefordítanunk. De nem létezik érzelem a vonal formájában. A vonal az egy előre elfogadott, beleegyezett jele annak, hogy milyen érzést kell nekem kiváltanom magamban.

Tegyük fel, hogy én egy szervezetben, gyárban dolgozom. És én munkahelyemen, ahol munkámat végzem és nálam jóval fontosabb főnökök hierarchiája alatt vagyok. És így én alattuk érzem magam a tulajdonságok tekintetében. Sőt mi több létezik egy különbség azon képességükben is, hogy hogyan cselekedjenek, és milyen fajta jutalmakat, fizetséget (beteljesülést) kapjanak a munkában, azaz hozzájuk hasonlítva és mennyiségben is korlátozva vagyok. Ennél fogva én érzek egy függőleges megszorítást, a magasságnak (felülről lefelé) megfelelően, valamint egy mennyiségi megszorítás ezen helyen, szinten belül (vízszintesen).

A vonal egy olyan megkülönböztetést jelez felfelé, és lefelé, mely nem létezett ott korábban. Azaz én érzem mit jelent az, hogy “felett”, mivel rendelkezem “emlékképek”-kel azokról, az információs adattal (Resimó). És ilyen módon képes vagyok azt összehasonlítani jelenlegi állapotommal. Én megértem a különbséget a felettem levő vonal és jelenleg érzett helyzetem között. Ez adja meg a magassági megszorítást, azaz a Teremtőhöz és az Ő tulajdonságaihoz viszonyítva.

Mindez emellett egy jóval törékenyebb kibocsátást, ragyogást határoz meg. Végül is előzőleg ő megszorítás nélkül kapott meg, a vonal tetején (fejénél), míg most, annak végén, vagy akár közepén ő csak korlátozva kaphat meg.

Mindez két teljesen különböző tapasztalat. Az az érzés, hogy mi a vonal alján vagyunk, a Teremtővel való összeolvadás hinyából adódik. Annak érzete, hogy milyen kevés képességgel rendelkezem a megszerzésre adakozási képességem hiányából származik. Mindez azt jelenti, hogy az egyik korlátozás az minőségi, míg a másik mennyiségi.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,116 seconds.