Dr. Michael Laitman

Az ember születésnapja

Az év elején,“Rosh HaShana”egy különleges nap, ami arra a pillanatra irányul, amikor mint „ember” megszületünk. Az ember neve héberül “Ben Adam,” ami azt jelenti, hogy Adám Fia, azaz a fiú, aki Adam szintjén születik meg (Adam, a „hasonló” szót jelenti héberül, (ami a Teremtővel való hasonlóságra utal). Ez a szint megszorítással, a lélek „hűségével” kezdődik (Mesirut Nefesh).

Nefesh (lélek) az első és leggyengébb Fény, amit elérünk. Ezzel, ezt a lelket, az anyagi életünk fölé helyezzük, ami azt jelenti, hogy feladjuk az összes kielégülési lehetőségünket, a spirituális összetapadás, az egymással való kapcsolat, a kölcsönös tudatra ébredés és felelősség vállalás érdekében. „Kész vagyok feladni minden anyagi dolgot, hogy elérjem az adakozást,” és ez az, ahol az ember elkezdődik.

Ettől a ponttól, elkezd a magasabb szintekre emelkedni, az adakozás minőségének tökéletesítésén dolgozva önmagán belül, és folyamatosan megpróbálva ezzel összefonódva maradni. Ezáltal az ember elkezd egy megfelelő környezetet építeni önmaga számára, amely befolyásolja őt. Ezt a feladatot nevezzük, a Teremtő munkájának. Ez a munka, a Teremtővel való hasonlóságra és a Vele való összetapadásra irányul.

Ez a környezet magába foglalja a kabbalista csoportot, a tanárt, vagy instruktort, a könyveket, és a tanulást, azaz az összes dolgot, ami a személy körül forog. Ennek megfelelően, mindenkinek meg kell kérdeznie önmagától, hogy helyes módon cselekszik-e, és amit tesz, elegendő-e, az élete megfelelő elrendezéséhez, meg kell vizsgálnia, hogy jól osztja-e be az idejét, és szándékában, illetve a gondolataiban megjelenő erőket, annak érdekében, hogy megfelelő módon felismerje és megértse a vágyait. Ez az, ahogy el kell bírálnunk magunkat, az új év kezdete előtt, abban az időszakban, amit úgy nevezünk, hogy “bűnbánat.”

Az embernek a csoporthoz kell tapadnia, annak érdekében, hogy megszerezze a valódi hűség erejét, ahogy írva van, „megkaphassa a teljes lelket” (Mesirat Nefesh), hasonlóan ahhoz, amikor megfújják a kürtöket, vagy ahogy az történt Izsák áldozata esetében. Szükséges ennek az állapotnak az elérése, minden szinten.

Most nem elvárás velünk szemben, egy akkor áldozat felajánlása, mint Ábrahámé volt, aki a saját, szeretett gyermekét ajánlotta fel áldozatra. Számunkra elegendő, a kürt megfújása (Shofar). Ez az, ahogy a szintek meg vannak különböztetve, az ősatyák a HBD szintjéhez tartoztak, mi pedig a NHY szintjéhez. Azonban lényegében, ez ugyanaz a felajánlott áldozat, mindenkinek, az élvezetek megszerzésére irányuló akarat, minden új szintjén, ezt kell önmagán belül feltárnia.

Ezek után folyamatosan emeljük a fontosságát az adakozás minőségének (a szépség, Shufra), a lélek önfeláldozására irányuló akarat erénye által. Minden az első megszorítással kezdődött (Tzimtzum Aleph) és aztán, az élvezetre irányuló akarat, vágy emelkedésével. Ez az, ahol az „ember” elkezdődik, és ez a jelentése az új évnek, ami az a nap, amikor elkezdtünk növekedni.

Még ha úgy is látszik, hogy kitalált történetek kapcsolódnak az új év kezdetéhez, meg kell próbálnunk ezekkel átitatódni, a belsejükbe hatolni, és ott, megláthatjuk a teremtés tervét, aminek a lényege, örömök nyújtása a teremtmények részére, a Teremtő által, a vágyak kielégítése.  Ennek a tervnek a végrehajtása – még egyszer, egy kezdeti ponttal való indulást jelent, és végig megmaradva ezen az alapvető fonalán a lényegnek, ilyen módon kell megérteni, ezeknek a történeteknek szövegének, belső lényegét.

Végül is, a történetmesélésnek, vannak különböző nyelvei, és még a kabbalisták is olyan módon írtak, hogy minden ember megérthesse azt, a saját szintjén. De amikor valaki úgy fogja fel ezeket a történeteket, mint egy gyermek, az esti mesét, akkor végső soron előre fog haladni és növekedni, azaz ezeken a szinteken fog átmenni.

Bár ezek meséknek tűnhetnek, belül, komoly mélységeket rejtenek magukban, olyan magasságban, ami megfelel a spirituális szinteknek, és meg kell próbálnunk elérni, egy mélyebb, még belsőbb szintet, ahonnan példákat vehetünk, a saját korrekciónkhoz, annak érdekében, hogy emberré váljunk, és ezen a módon kezdhessünk egy új évet.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,154 seconds.