Dr. Michael Laitman

Egy életen át tartó pillanat

Kérdés

Amikor a Nefesh Fénye belép a Keter edényébe (Kli), akkor a Fény egyezésben van ezzel az edénnyel, azaz a Nefesh kitölti a Ketert?

Válasz

A Nefesh Fénye, ami belép a Keter edényébe, teljes egészében kitölti, és az edény önmagát teljes egészében kitöltöttnek érzékeli. Mi az, ami akkor motiválja az edényt, további Fény megszerzésére? A többi vágy nincs kitöltve. Azonban ez a befogadó képesség, ez a mennyiség, a teljességet szerzi meg.

Az átmenet teljességről teljességre, az alázuhanásban történik meg, ahol az összes, azonnali „teljesség” befejeződik. Ez hasonló ahhoz, ahogy az életünkben szoktuk mondani: „Csodálatos, örökké tartó pillanat!” A pillanat elmúlik, és az ember már nem is akarja megtartani –azonnal a következő pillanatra figyel. Minden kielégülésnek, mindig együtt kell járnia, valamilyen újdonságot hordozó elemmel, különben nincs élvezet. Ismerjük ezt, minden örömmel, élvezettel kapcsolatosan.

Élvezet csak akkor lehetséges, ha egy megfelelő kombináció alakul ki a vágy, és a kielégülés között. Amikor az ember elérkezik ennek a megértéséhez, látja, hogy az öröm lehetetlen a mi világunkban, mivel a megjelenő élvezetet azonnal kioltja a vágy. Így törekszünk előre minden pillanatban. Azonban a spirituális világban, minden élvezet maga a tökéletesség. Különleges cselekedetek szükségesek ahhoz, hogy a teremtmény kikerüljön ebből az állapotból, és tovább léphessen, egészen a végső, teljes kitöltésig.

Mi fog történni később, nem ismert a számunkra. Azonban létezik néhány feltétele a további kitöltéseknek és a növekedésnek elkerülhetetlenül léteznek, csak beszéltünk erről.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,111 seconds.