Dr. Michael Laitman

Az egyenlőtlenség instabilitása

Vélemény (Nouriel Roubini, A Roubini Globális Gazdaság elnöke, Közgazdász professzor a Stern Üzleti Iskolában, NYU)

“Ez az év a politikai zűrzavar és bizonytalanság szemtanúja volt, emberek tömegeivel, akik a valós és virtuális utcákra mentek…

“Miközben ezeknek a tüntetéseknek nincs egységes neve, különböző módokon komoly aggodalmat fejeznek ki a világ munkás és középosztálya részéről az ő kilátásaik felől ami a hatalom növekvő koncentrációjával kapcsolatos a gazdasági, pénzügyi és politikai elitjében. Az ő aggodalmuk oka elég tiszta: magas munkanélküliség, és alulfoglalkoztatottság a fejlett és növekvő gazdaságokban; nem megfelelő munkaképességek és oktatás a fiatal emberek számára és a munkások számára hogy versenyezzenek egy globális világban; sértődöttség a korrupcióval kapcsolatban, belefoglalva a legális formáit, mint amilyen a lobbizás; és egy élet emelkedés a bevételi és vagyoni egyenlőtlenségben a fejlett és a gyorsan növekvő bővülő-piaci gazdaságokban.”

“A növekvő tőkeáttételek a magán- és nyilvános szektorokban és a hitelbuborékok részben az egyenlőtlenség eredményei… Az angolszász országokban ez a válasz volt a hitel demokratizálására – a pénzügyi liberalizáción keresztül – ennélfogva egy növekedést hajt a háztartásokban, hogy a különbséget teljesíteni tudjuk. Európában a rést a tömegszolgáltatások töltötték ki – szabad oktatás, egészségügy – amiket nem finanszíroztak teljesen az adók, és növelték a költségvetési hiányt és az adósságot. Mindkét esetben fenntarthatatlanná váltak az adóssági szintek.”

“A fejlett gazdaságok cégei most leépítenek, a nem megfelelő kereslet miatt, ami a kapacitás kimerítéséhez vezetett, és bizonytalansághoz a jövőbeli kereslettel kapcsolatban. De az állások leépítése tovább gyengíti a végső keresletet mert csökkenti a munka bevételeit és növeli az egyenlőtlenséget.”

“Karl Marx túlságosan hangsúlyozta a szocializmust, de abban igaza volt hogy azt állította, hogy  a globalizáció, és a kötetlen pénzügyi kapitalizmus, és a vagyon és bevételek munkából való tőkére váltása a kapitalizmust önmaga lerombolásához vezeti. Az ő érveivel, a szabályozatlan kapitalizmus a folyamatos harchoz vezethet a túltermelés, és az alulfogyasztás ellen, és a romboló pénzügyi válságok megjelenése ellen, amit a hitelbuborékok, és az kintlévőségek árrobbanásai és csődjei hajtanak.”

“Bármiféle olyan gazdasági modell, amely nem megfelelően kezeli az egyenlőtlenséget, a törvényesség válságával fog szembenézni.”

Válaszom

Az egyenlőséget csak akkor lehet elérni, ha az egyenlőség szellemében nevelünk fel embereket, ami integrális nevelést jelent. Minden más döntés csak egy ideiglenes szünetet jelent, ami súlyosbítja a problémát.

CST

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

68 queries in 1,466 seconds.