Dr. Michael Laitman

A kor nem zavarja a tanulást

Kérdés

A gyermekek nevelésében vannak különböző szakaszok, a kortól függően a nulla kortól három éves korig, három éves kortól hat éves korig és hat éves kortól kilenc éves korig. A felnőttoktatásban is vannak ilyen szakaszok?

Válasz

Igen, vannak  szakaszok, de nem függnek az ember korától.

Egy személynek amely eléri a normál érettségi kort, körülbelül 18-20 éves korig, a fejlődése már nem az életkorától, hanem az anyag internálizáló képességétől függ, elméleti és gyakorlati szempontból.

A mi gyakorlati tanulmányainkból látjuk, hogy a résztvevők nem csak 20-25 éves korú fiúk és lányok, hanem felnőttek is, akik akár a szüleik vagy nagyszüleik lehetnének. A közöttük levő beszélgetések alapján, egyáltalán nem észrevehető a különbség a koruk között, azért mert a kölcsönös kapcsolatokról beszélnek, a családban és a társadalomban, amelyek teljesen új témák számukra, és az ők szempotjukból nem elvárhatók.

Az emberek kérdései alapján, akár a kampuszban, vagy a konferenciákon, nagyon érdekes látni, hogy mennyre nem számít a kor. A kor akkor fontos, amikor a tapasztalatot fokozatosan kell megszerzeni, több éven át.

Az embert állandóan irányítani kell. Újabb és újabb tagok fognak érkezni a csoportokhoz. Akkor, ezek a csoportok össze fognak majd kapcsolódni.

Aztán a férfi és a női csoportok össze fognak kapcsolódni. És amikor közös csoportok lesznek, összekapcsolódnak a gyermek csoportokkal, és azután újra szétválnak.

Tehát, szükség van, hogy a tanulói csoportokat “összekeverjük”, és így egyszerűbb lesz megérteni a különböző élethelyzeteket és ezek megoldásait: a kölcsönös kapcsolatokat a munkahelyen, a vezetőkkel, a munkásokkal, a szomszédokkal, az emberekkel, akivel kellemetlen a viszony, vagy fordítva, a közelállókkal, illetve akikhez kötelékek kötik az embert. Így kezdődik az előző viszonyok átalakulása emberek között.

Mindent szükséges megbeszélni. A személy meg kell, hogy tapasztalja az állapotokat, át kell élje, az úgynevezett “öltöztetése” más emberekben és hasonlítsa össze őket. Ennek eredményeként összekapcsolódjon velük egy teljes testben.

Így egy emberben játszódik le, a sok különböző jelenet. Ebben a folyamatban nagyon segít a videofelvétel és a megbeszélés.

BD

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,189 seconds.