Dr. Michael Laitman

Vissza az iskolába

Kérdés

A mi gyermek integrált oktatási módszerünkben, sok alapelv van, így például elkülönül a fiúk és lányok oktatása; az idősebb gyermekek oktatják a fiatalabb gyermekeket, “oktatási körben” történik az oktatás és beszélgetések. Különös figyelmet szentelünk a gyakorlati résznek, ami az élettel kapcsolatos, és nem fordítunk annyi energiát az oktatási elvont részére.

Ezek az elvek különbözőek a felnőttek oktatásában?

Válasz

Majdnem nem. Mert az oktatásban mi felnőttek, nagyon hasonlóak vagyunk a gyermekekhez, új dolgokat kell tanulnunk. Most kezdünk felfedezni egy új világot, új életet, új viszonyt a világgal szemben. Meg kell, hogy változtassuk magunkat és ilyen módon új világot fedezzünk fel magunknak.

Olyanok vagyunk, mint a gyermekek. Meg kell értenünk az új és az integrált világot, amely közeledik hozzánk.

Ahhoz hogy megérezzük a közeledését, ami a jelenlegi válság formájában mutatkozik meg, minden tevékenységet arra kell irányítani, hogy összhangban jussunk az integrált világgal. Ma a természet úgy kezd bánni velünk, mint egy integrált rendszerrel, ami kölcsönösen függő és kiegyensúlyozott, és amelyben minden rész egyensúlyban, támogatásban, kölcsönös engedményekben létezik.

A legfontosabb dolog ebben a rendszerben – mi vagyunk! Megfelelően kell dolgozni magunkon, és meg kell értenünk, hogy ezek nem szeszélyekből, vagy valaki találmányából, illetve különböző filozófiai gondolatokból, hanem igazán a természet törvényének eredményeként, amely fokozatosan, akaratunk ellenére, valósul meg az emberi társadalomban, és mi nem vagyunk összehangolva vele. Azaz, tegyük fel, hogy minket betesznek egy kör alakú keretbe, miközben szögletesek vagyunk, és nem tudunk dolgozni kör keretekben. Ez a válságnak az összegezése. Úgy, hogy minden felnőttnek, vissza kell ülnie az osztályterembe, és meg kell tanulnia együtt élni az új világban, ennek érdekében kell felkészítenie magát.

Kérdés

Azt mondta a Rav, hogy a gyakorlati tapasztalatok a lényegesek, és hogy a gyermekoktatási központunkban, a feladatokat és a tanulmányokat egy tanulókörben kell végrehajtani, és felvenni egy videokamerával, azért, hogy tovább a gyermekek meg tudják figyelni önmagukat “oldalról”, egy külső megfigyelő szempontjából. Ez egy nagyon hatékony módszer. Van-e lehetőség ennek végrehajtására a felnőtteknél is?

Válasz

Lehetséges a felnőttek esetében is pontosan ugyanazokat a módszereket használni, mivel a kor nem számít. Fontos csak, az állapot, a státusz, a viszony az új világgal, az új társadalmi rendszerrel, amelyben következünk belépni. Ehhez viszonyítva, mindannyian gyermekek vagyunk, és meg kell az új világot tanulnunk és szerinte fokozatosan megváltoznunk, tervezzük magunkat szerinte.

BD

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,137 seconds.