Dr. Michael Laitman

Az altruizmus pszichológiája

Kérdés

Hogy kerülhetjük le az egoizmus veszélyei és milyen módon fordíthatóak az ezzel kapcsolatos tisztázások pszichológiába?

Válasz

Semmi rossz nem mondható el a pszichológiáról! Tény, hogy a kabbala egy belső, spirituális pszichológia. Ennek a világnak a pszichológiája egoista a természet által, és a humán egót kutatja.

De van egy másfajta pszichológia amely azoknak a tanulmányozására koncentrál, akik az adakozás minőségének a fejlesztésére törekednek önmagukon belül, akik tanulják, milyen módon dolgozhatnak az adakozásban és a valóságot ezen a minőségen át szeretnék látni, sokkal inkább mint a megszerzés minőségei által. Ezt a fajta pszichológiát nevezzük a kabbala bölcsességének. Ez az egyetlen különbség a kétfajta pszichológia között.

Ennek a világnak a pszichológiája a viselkedési szabályait tanulmányozza azoknak a vágyaknak, amelyek a saját maguk kitöltésére irányulnak. A kabbala bölcsessége ezzel szemben azon a viselkedési szabályait tanulmányozza azoknak a vágyaknak, amelyek az adakozásra irányulnak.

A spirituális pszichológia elvezet minket az ön-tanulmányozáshoz. Az eszközök, melyek biztosítják számunkra a Teremtő felé irányuló szeretet elérését, a következőek: az örömre irányuló vágy, a csoporttal való kapcsolatunk, és a közöttünk lévő kölcsönös garancia. A céllal egyezésben, amely általunk lett kijelölve, inkább kabbalát tanulunk, mint sima pszichológiát.

Ez pszichológiának tűnik, de valójában ez egy önrevízió. Az anyag, amit tanulmányozunk, az érzékeink, és a kielégülésre irányuló vágy. Ez a tárgya a pszichológiának, mivel a célja, hogy megtanítson minket arra, hogy jobban érezzük magunkat.

Más tudományok, mint a fizika és a kémia egymást követik, nagyon absztrakt célokkal. Valójában csak azért fejlesztettük ki, hogy jobban érezzük magunkat. A legkisebb mozdulatra sem vagyunk képesek ebben a világban, ha nincs valamilyen cél előttünk.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,123 seconds.