Dr. Michael Laitman

A bölcsesség önmagamról

Kérdés

Kivel kell összeolvadnom a Zohár olvasása alatt; a csoporttal, a Teremtővel, vagy Rabi Simonnal?

Válasz

Nem létezik sem Rabi Simon, sem a Teremtő, sem a csoport, sem a Fény. Semmi sem létezik csak az ember belső benyomása.

Én nem tudom mi található rajtam kívül. Csak azt tudom, hogy van valami, amit úgy hívok “Én”, és azt sem tudom, hogy mi a benyomása saját magának. Ez az “én” kap valami, mély benyomást. Hogyan kapja a benyomást? – Még ezt sem tudom.

Tehát, én egy valamilyen állapotban vagyok, amely úgy nevezzük, “az én valóságom”. Ebben a valóságban kell, hogy kutassak: ki vagyok én és mit érzek. Erről beszél a kabbala tudománya: hogyan fedezzem fel ezt az állapotot. Innentől indulunk, és ezt úgy nevezzük, hogy “megszerezni az élet értelmét”. Ez nem a korporális életről beszél a sok ezer év folyamán, hanem magának a lét valóságának a megszerzéséről, amelyben én azt jelenti, hogy : létezem, és az vagyok, ami érzek”. Pontosan ez az első felismerés: “én” és “amit érzek”.

Az egész kabbala tudománya arra szolgál, hogy felfedezzük az igazi valóságot: mi történik valóban velem, és hogy hogyan szerezzem meg ezt az érzést, miből van megalkotva, mi ez a hasonló világ, amit én látok, és beleértve az egész valóságot, az életet és halált, a jó és rossz érzéseket. Minek vannak ezek? – Azért, hogy elkezdje az ember stabilizálni magát, és érezze: ki vagy te, mit érzel, honnan jön mindez, és így tovább. Addig amíg elkezded a felfedezni ezt a stabil pontot, hogy benne megtudd építeni  és elrendezni  az egész valóságot. És ez a kabbala tudománya.

BS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,648 seconds.