Dr. Michael Laitman

Az emberiség szemének kinyitása

Kérdés

Az integrált oktatás módszere felnőttek számára elméleti és gyakorlati részekből áll. Szeretném, ha megvilágítanád a tanfolyam elméleti részét. Milyen információt kell a csomagnak tartalmaznia, hogy minden személy számára ismertté váljon a Földön?

Válasz

A fő tanfolyam pszichológiából áll.

Viszont a kezdő tanfolyam az emberiség fejlődésének van szentelve és általában az egész természetnek. Először is, elmagyarázza az univerzum fejlődését, a Nagy Bummtól vagy egy bizonyos ponttól, amit megfigyelhetünk. Még mindig nem tudjuk, hogy mi történt azelőtt.

Az evolúciós fejlődés az anyag folyamatos, fokozatos bonyolultabbá válásán keresztül történt, amikor az elemek elkezdtek megformálódni, mint az alap „építőtéglák”, és az építőtéglák „épületeket” formáltak: gázokat, bolygókat, csillagokat, és más tárgyakat, amik ezekből a gázokból fokozatosan kialakultak.

Ekkor a Földünk és egy egyedi naprendszer lett megteremtve. Nem találtunk és nem fogunk ehhez hasonlót találni az univerzumban, annak a ténynek ellenére, hogy folyamatosan új bolygókat fedezünk fel. Ez megerősíti, hogy az élet, abban a formában ahogyan mi látjuk azt, tényleg egyedi jelenség.

És meg kell oldanunk: Mi az ütőerő az egész mozdulatlan univerzumban, amit erők milliárdjai hatnak át, a fejlődés gondolata, egy bizonyos tervezettség? Hirtelen ez az elképzelés nem csak a mozdulatlan tárgyakban kezd fejlődni, ha nem a növényiben, az állatiban és az emberi természetben. Ez egy érdekes és furcsa jelenség, ami a mozdulatlan anyagot növényivé és állativá változtatja…

Egy emberi lény még kevésbé érthető jelenség. Sok kérdés merülhet fel.  Hogyan különbözik az állattól? Hol vannak a határai, és miért különleges? Persze sok mindent elmondhatunk róla, de alapvetően nem fogunk egy pontos, és tiszta meghatározást találni az ember és az állat különbségéről. El kell magyarázni minden embernek a Földön, az „élet” fogalmát, hogy az anyag hogyan fejlődik, hogyan megy keresztül különböző meghatározott állomásokon, amik hasonlóak az egész univerzum a fejlődéséhez, mert minden nagy átalakuláson ment és megy keresztül ma is.

Ekkor, legfontosabb, hogy tanulmányozzuk az emberi társadalmat, ahogyan a növekvő egoizmus hatására fejlődik: hogy mi az ego. Létezik egoizmus a fajfenntartásban, természetes egoizmus, de van olyan egoizmus, ami magát másokkal ellentétbe helyezi. Ezért a fejlődés minden szintjén a fejlődésre kényszerít az egoizmusunk. Miért fejlődött a mozdulatlan szintjéről a növényire, aztán az állati és emberi szintekre?

Amikor az „ember” szintjére jutunk, aki tegyük fel, százezer éves, ez a személy már elkezdte kifejleszteni a belső lényét, aki a saját fejlődését megtapasztalja ezen a négy fázison keresztül.

Az egoista vágyak, amik előre nyomnak minket, a mozdulatlan formájától a növényivé, állativá és emberivé fejlődnek. Így ma egy ilyen gyors, exponenciális fejlődéséhez értünk el az emberiségnek. Nézzétek, hogy a huszadik században hirtelen hogyan növekedtünk!

El kell magyaráznunk az egész történetet, az emberi egoista fejlődést alapjául véve. Azaz a növekvő egoizmus rávesz minket hogy folyamatosan változzunk, kifejlesszük a technológiát, ipart, közönségkapcsolatokat, társadalmi rendszereket, családi hagyományokat, és kultúrát. Mindez az egoizmusunknak köszönhető. Az egoizmus lényege minden személyben megjelenik, és embercsoportban, fokozatosan nemzeteket és civilizációkat kialakítva.

Az emberiség történelme magában nagyon érdekes: hogy miért vannak bizonyos drámai események, technológiai áttörések és forradalmak. Mindez a növekvő egoizmus változatos formáját jelenti, a történelem komoly magyarázatra szorul. Az emberi lény hirtelen elkezdi meglátni az eredetét és magára máshogyan nézni, mint az evolúció egy elemére. Mire szolgál ez? Ez a lényeg.

Ma meg tudjuk válaszolni ezt a kérdést, mert az egoizmus, a közép-huszadik századtól kezdve már nem növekedett, egy általános depressziós időszak következett, nem gazdasági értelemben, aminek ma lehetünk szemtanúi, hanem belsőleg, amikor az emberek elkezdtek többet és többet kérdezni a létezés értelmével kapcsolatban. Ami annak idején a filozófusok asztala volt, még csak nem is mindegyiküké, ma egy hétköznapi ember számára is megfogalmazódik, aki tudat alatt felteszi magától ezt a kérdést. Nem érzi a kérdést magát, de érzi az ürességet, depressziót: ezért drogokhoz fordul, terrorizmushoz, családi viszályokhoz és hasonlókhoz.

Meg kell mutatnunk, hogy az egoizmus, ami először lineárisan fejlődött, aztán exponenciálisan, és végül elért egy tetőpontot, hogyan hozza el nekünk ami most történik; ennek a tetőpontnak a végét, ahol az integráció helyet foglal.

És itt egy új, teljesen érthetetlen képpel szembesülünk, amikor mi integráltan összekapcsoltnak érezzük magunkat. Ez a pillangó hatás: Minden gondolatunk és minden vágyunk átadódik egymásnak. Természetesen az internet, az egyetemes kapcsolat, és a globális kommunikáció egyre csak fejlődik. Az egoizmus rákényszerít minket, hogy kifejlesszük ezeket a technológiákat egymás között. De nem fejlődünk belsőleg.

Ugyanez az egoizmus, érdekes módon nem működik a belső kapcsolatunkra, ami azt jelenti, hogy egymáshoz kapcsol minket, csak a természet kemény szintjén teszi ezt mg. És nem működik itt, ahol a szándékunkon keresztül kell kapcsolatban lennünk. Nyilvánvaló, hogy itt a saját részvételünket kell hozzáadnunk.

Ennek eredményeképpen, azáltal hogy a teljes képet tanulmányozzuk, láthatjuk, hogy a természet hagy nekünk valami üres helyhez hasonló dolgot a belső kapcsolódásunkban. És ha nem töltjük ki ezt a helyet, egy masszív integrált gépezethez leszünk hasonlóak, az analóg rendszerhez, amiben minden összekapcsolt, de a legfontosabb része – a tudatos részvételünk abban hogy az összes elemét összekapcsoljuk a rendszernek – hiányzik. Kiderül, hogy a rendszer agya ki van kapcsolva. Ez a mi időnkben jobban és jobban érezhető.

Ahelyett hogy ezt a részt bekapcsolnánk, ami az egységet jelentené, egy általános vágyat megteremtve közöttünk, és közös gondolatokat, megpróbáljuk a mai idők integrált problémáit a múlt lineáris egoista módszereivel megoldani, ami azt jelenti, hogy protekcionizmust játszunk az integrált kapcsolatok területén, és ezért a két rendszer nem illeszkedik egymáshoz. Hiszen mostanában a döntéshozásaink, és a döntések alkalmazásai folyamatosan romboláshoz, általános viszályhoz, és töréshez vezetnek.

Az emberiség elkezdi felismerni, hogy nem lehet ma sikeres, és az okokat keresi, de ugyanennek az egoizmusnak köszönhetően, még nem áll készen hogy magyarázatot hallgasson meg erről, és nagyon nehezen ért mindezzel egyet.

Persze itt egy nagyon nagy problémával nézünk szembe. Az első feladatunk, hogy fokozatosan elmagyarázzuk mindezt, tudományos adatokra támaszkodva, és elismert tudósok véleményét felhasználva. Fel kell tárnunk az univerzum rendszerét, a mozgását, és a mi helyünket ezen belül. Meg kell mutatnunk egy személynek, hogy mi az a munka, amivel mi magunk, a tudatos részvételünkön keresztül hozzá kell hogy adjunk ehhez a rendszerhez, amivel ki kell teljesítenünk, és harmóniát kell benne megvalósítanunk. Ez a kezdő tanfolyam tartalma.

CST

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,614 seconds.