Dr. Michael Laitman

Egy létra az abszolút sötétségből a Fény felé

A teremtménynek egy hosszú utat kell megtennie, hogy elérje a célját, és felemelkedjen a Teremtő szintjére, a Fény szintjére, és egyenlő legyen vele a lényegében és teljes nagyságában.

Kezdetben a vágy a Közvetlen Fény négy fázisának megfelelően fejlődik, feltárva hogy mennyire ellentétes a Teremtővel. Az Első Megszorításon megy keresztül (Cimcum Alef) és eléri az ernyőt (Maszah), és elkezdi felépíteni a rejtettség rendszerét a Fény és őközte élő kapcsolatban.

Ők olyan mértékben kapcsolódnak, amennyire az élvezetvágy olyan lesz, mint a Fény, és olyan mértékben rejtettek egymás számára, amennyire nincs meg erre a képessége. Ezt úgy hívják, hogy az egyensúly feltétele, a Fény és a vágy közötti megfeleltethetőség. Ez alapjául szolgál a létra fokainak megépítéséhez. Amikor a teljes magasságára felnő, az edény vagy vágy abszolút, száz százalékig hasonló a Fényhez. Minél távolabb ereszkedünk le a létráról a legfelső foktól, annál erősebbé válik a rejtettség.

A tetején nincs rejtettség, és száz százalékos vágy van. Az alján nincs vágy, és száz százalékos rejtettség van. Ha egy pontot kiválasztasz útközben fentről lefelé, részben feltárt lesz és részben rejtett. A Fény bizonyos része feltárul, és a többi rejtett marad. A spirituális fokok és a világok így alakulnak ki, nevezetesen az Adam Kadmon, Acilut, Bria, Jecira és Asszija.

Minden a megfeleltetésekre alapul, azaz a hasonlóság fokozatára a vágy és a Fény között. Ilyen módon a létra lesüllyed a mi világunk szintjére, ahol a vágy teljesen leválasztódik a Fényről, hogy függetlenné váljon.

Látszólag egy olyan életet élünk, ami teljesen független a Fénytől, mert mind nem tudunk semmit róla. Pontosan ezért kezdünk ebből a független pontból emelkedni, ami le van választva a Fényről, és elhozzuk magunkat a vele történő megfelelés szintjére: Megváltoztathatjuk magunkat, és jobban hasonlóvá válhatunk vele. Ezt jelenti felemelkedni a létra fokozatain egészen a teljes illeszkedésig.  Ezt hívják teljes korrekciónak (Gmar Tikkun).

Az univerzum olyan módon van elkészítve, hogy először a rejtettség rendszere lett megépítve, Fentről lefelé. Ahogyan lentről felfelé emelkedünk, fel kell használnunk ezt a rejtettséget, hogy felfedezzük magunkat, ahogy a Fényre hasonlítunk. A megfeleltethetőség törvénye a tulajdonságok között mindig megmarad. Végül is, azért teremtette meg a Teremtő a teremtményt, hogy örömöt adjon neki, azaz hogy elhozza a teremtményt arra az állapotra, amikor abszolút megfeleltethetőség van közöttük, és összeolvad Vele.

Meg kell valósítanunk a Teremtővel való hasonlóságunkat minden állapotban, minden fokozaton. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, először is értékelnünk kell azt: akarni kell, hogy olyanok legyünk mint a Fény és ennek hihetetlenül fontosnak kell lennie számunkra. A Fény tulajdonsága, az adományozás tulajdonsága a legelismertebb, legmagasztosabb tulajdonság kell hogy legyen a szemeinkben. Arra kell törekednünk, hogy megfeleltethetőek legyünk vele, az erőnk és a képességeink mértékéig, amennyire képesek vagyunk erre.

Ennek a feltételnek az elfogadása, és a Fénnyel való hasonlóság, az adományozás elérése, amennyire csak lehetséges, jelenti azt hogy „csinálj magadnak egy Ravot” (jelentése: fontos, nagy). Ez azt jelenti, hogy az adományozás tulajdonságának nagyobbnak (Rav) kell lennie, mint az összes egoista tulajdonságom.

CST

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,150 seconds.