Dr. Michael Laitman

Növekedni azért, hogy közelebb kerüljünk

Kérdés

Azt mondod, hogy konfliktus esetén először el kell választani a riválisokat. De a gyűlölet világszerte növekszik. Ha mindenki a saját „sarkában” marad, hogyan fognak az emberek kapcsolódni?

Válasz

A két rivális félt először azért kell szétválasztani, hogy ne essenek egymásnak. A harc biztosan nem fogja a kapcsolatot segíteni. Amikor az emberek ellenségesek egymással, nem tudják a kölcsönösséget megtanulni még elméletileg sem. Képzeld, hogy szenvedélyesen küzdünk, nem figyelünk egymásra, és eközben meg kellene hallanunk egymást, legalább egy kicsit. Ezért vagyunk elválasztva, mindenki a saját „sarkába” megy, és távolból kommunikálunk.

Tegyük fel, közelebb és közelebb kerülünk egymáshoz. Egy idő után problémánk lesz. Mindketten messzire mentünk a kezdőpontunkról, ami amit nem hagyhatunk el, és ennek eredményeképpen nem tudjuk, hogy mit tegyünk. Általában zsákutcába jutunk.

Ez a jelenség jól ismert a diplomaták számára: A két fél jobban és jobban közelebb kerül egymáshoz, de hirtelen visszatáncol. Miért? Mert túl messzire kerültek a kezdőpontjuktól és túl messzire nyújtottál ki azokat a szálakat, amik a kezdőponttal kötik össze őket. Mögöttük emberek vannak, az ellenségeik és politikai riválisaik, és mind azt mondják: „Nézd, milyen messzire mentek! Hogyan lehet ennyi kompromisszumot kötni?”

Valójában mindketten boldogtalanok vagyunk az új helyzet miatt. Mindegyikünk emlékszik az alapelvekre, amiket feladott, és nem látja értelmét több kompromisszumnak. Olyan, mintha azt mondanák egymásnak: „Nem éri meg. Képzeld, mit tennének velünk otthon, ha félúton találkoznánk. Megölnek minket.”

Tehát mit tehetünk? Csak egyetlen kiút létezik: megértő nevelés. Nem fogsz elérni semmit, ameddig a veled együttes kapcsolatra nem nevelsz mindenkit. Ebben az esetben, amikor közelebb kerülsz, nem válsz meg a „te oldaladtól”, egyszerűen csak fejlődési fázisokon mész keresztül, épp úgy mint én. Még akkor is, amikor a tárgyalásokat félretesszük, nem fog különböző oldalra küldeni minket; épp ellenkezőleg, ugyanazon a helyen maradunk, ahová képesek voltunk eljutni a kölcsönös közeledésünkön keresztül. Ezt kapjuk meg az oktatáson keresztül.

De azért, hogy mindezt elérjük, először szét kell választanunk a két félt, hogy mindegyiküknek egy olyan oktatási rendszert építsünk, ami megfelel nekik, és kötelékeket teremtünk a két különböző tábor között. Amikor mindkét fél készen áll a tárgyalásra, még akkor is vannak emberek mindkét oldalon, és különböző társadalmi részek is. Nem értik meg az érvelésünket, még mindig másik állapotban vannak, tehát még nem tudjuk megközelíteni egymást. Csak egy bizonyos távolság megtartását engedik, és ennél több nem lehetséges.

Ha az igazi korrekciót keresed, csak az oktatás segítségével leszel képes megengedni az embereknek, hogy eljöjjenek a kezdeti pozíciójukból és hogy egymás felé haladjanak.

Kérdés

Mindez a kölcsönös kapcsolatokban létezik államok között, cégek között vagy akár a családon belül. De az első fázisnak mindig teljes leválasztásnak kell lennie? Például az EU-országoknak is el kell választódniuk és csak azután kell megoldást keresniük?

Válasz

Nem. Azért nem, mert ez az eset kicsit eltérő: Ők már egységre léptek, csak nem sikerrel. Ha már van kapcsolatod, nagyon óvatosnak kell lenned, hogy nehogy megtörd azt. Egyébként a természet ellen mész. Ha az európaiak megtennék ezt, a dolgok sokkal rosszabbak lennének. Tehát az integráció felé kell haladniuk, amennyire csak lehetséges. Nincs más útja a dolgoknak.

De azért hogy ezt megtegyék, meg kell változtatniuk az alapelveiket. Végül is, semmi sem olyan leválasztott, elidegenedett, és felosztott, mint Európa. A történelem elintézte ezeknek az embereknek, hogy nagyon gyűlöljék egymást. Csak az oktatás képes itt segíteni.

Ha az európai vezetők leállnak és elkezdik a tömeges oktatást, akkor a helyzet fejlődni fog. Az emberek azonnal a tudatosság és a világ megértése szintjén kezdenek fejlődni. De sajnos az európaiak még nem látják vagy értik meg ezt a véleményt.

CST

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.