Dr. Michael Laitman

” Én fekete vagyok és még is gyönyörű “

Zohár könyve, Beresit fejezet: “A sötétség az a fekete szín a Tórában, azaz a tinta a betűkben. A Fény, az a fehér a Tórában, azaz a pappír (a pergamenek), amelyre a betűk lettek ráírva. Amikor a Fény beleöltözik a sötétségbe, akkor írva van a Tóráról, hogy „én fekete vagyok és még is gyönyörű”. Amikor a Fény eltávozik belőle,- mert a Fény a fehér szín a Tórában – akkor a Tóra azt mondja magáról, hogy „ne nézz rám, mert én mocskos vagyok”

A könyv formája – fekete betűk fehér alapon – amiben láthatjuk, hogy a fekete festék hordozza magában az információt. De ezt lehet mondani fordítva is: mert ha belépünk az adakozás tulajdonságába, az olyan, mint a fehér Fény a könyv betűinek háttérben, és ez által mi mindenképpen a fehér és a fekete viszonyát tanuljuk meg, amely nem a fekete alapon fehérnek felel meg, hanem fehér alapon minimális feketével.

Két dolog mondva van a Tóráról: “ne nézz, rám, mert én mocskos ” és “én fekete vagyok és még is gyönyörű “. Egyfelől, a Fény az adakozás tulajdonsága, és a vágy pedig az edény, a megszerzés tulajdonsága. Mi hol zuhanásban, hol pedig emelkedésben vagyunk, és mi ilyen módon tanuljuk és érezzük a fehér és a fekete viszonyát.

Ez a két tanulási folyamat kiegészíti egymást, és megadja nekünk a megfigyelés teljességét, nem a mi vágyunkban, vagy edényünkben, nem a megszerzési vágyban, hanem a Felső erő megértésében, az adakozás tulajdonságában. Mert mi amikor a saját vágyunkban vagyunk, mi úgy működünk mint a a betűk – a sötétség a papíron- a fehér háttéren. Mi úgy vagyunk bele foglaltatva a Felsőbe, mint az alsó Galgalta  ve Enaim-ja afelsőnek az AHP-jaban.  Mi tanulunk az Ein Szof Fényéből, hogy hogyan kell annak részévé válni, és a fehér Fényből tanulunk, és nem pedig a sötétségből, a Fény hiányából.

Mi így tanuljuk egyik tulajdonság viszonyát a másikkal, amik kiegészítik egymást, ahogyan a betűk kiegészítik a fehéret, hátteret, illetve a fehér háttér kiegészíti a fekete betűket. Ez nem olyan mintha kioltanák egymást, hanem inkább azt jelenti, hogy a teljes Tóra átváltozik Fénnyé, ahogy írva van: ” Az éjszaka ragyog, mint a Fény”.

BS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,631 seconds.