Dr. Michael Laitman

Shamati 53. A korlátozás lényege

Halottam, Shabbat este, 1943 Június 4, (Sziván 1-je)

A korlátozás lényege az, hogy korlátozzuk a helyzetünket, amelyben benne vagyunk, és nem akarjuk a Gadlutot (Nagyságot), hanem a jelenlegi állapotot akarjuk, amit kaptunk, benne akarunk maradni mindörökké, és ezt hívjuk, az Örökkévalóval való összeolvadásnak. Nem számit, ha az ember a legkisebb Katnut (Kicsinység) állapotában van, hogyha az mindörökké ragyog, azt úgy tekintjük, hogy megkapta az örökkévaló összeolvadást, és a Gádlutra jobban való sóvárgást, fölöslegnek (luxusnak) tekintjük.

Mi több ez a titka annak, hogy ne jöjjön el az, hogy”az ő szomorúsága túlzott lesz”, azaz, hogy a szomorúság eljön az emberhez, mivel ő a fölöslegért sóvárog. Ez a titok, Izrael eljött, hogy megkapja a Tórát, akkor Mózes elhozta az embereket a hegy lábáig, ahogy írva van “és ők a hegy alsó lábánál álltak”, (a hegy jelentése gondolatok, elmélkedések), és Mózes elvezette őket a gondolat végéig, a megértésig, és az értelemig, olyan szintre, hogy nincsen alacsonyabb szint ennél. Csak akkor történt ez meg , amikor bele törődtek egy olyan állapotba, amiben haladnak mindenféle letérés és elmozdulás nélkül megmaradva abban az állapotban, mintha a legnagyobb Gadlutot kapták volna meg, és felfedezték a boldogságot, mert ez a titka annak, hogy “szolgáld az Urat örömmel”. Ez azért van, mert a Gadlut állapota alatt, másodrendű azt mondani, hogy a Teremtő ad nekünk munkát, azért hogy örömben legyenek, hiszen a Gadlut állapota alatt az öröm az önmagától jön. Ezért dolgoznak örömmel a Katnut (Kicsinység) állapotáért van szándékolva, hogy örömben legyenek, habár ők Kicsiny állapotban érzik magukat, és  ez egy hatalmas munka.

Ezt hívjuk, a nemesség szintjének legfontosabb részének, amely a Katnut állapota. Ennek az állapotnak állandónak kell lennie, és így a Gadlut állapota az csak egy hozzáadott állapot, és nekünk sóvárognunk kell a legfontosabbra, és nem pedig a hozzáadásra.

BS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

66 queries in 0,112 seconds.