Dr. Michael Laitman

Civilizált együttélés vagy európai „bazár”?

Kérdés

Tegyük fel, hogy mind egyetérthetünk benne, hogy az idegenek, kárt okoznak, akik az országunkba jönnek dolgozni. De hogyan tudunk egyetérteni valami pozitívabb és integráltabb dologban?

Válasz

Egy dolog, ha a családról beszélünk, ahol az emberek rá vannak kényszerítve, hogy egyetértésre jussanak, mivel, vagy egyet értenek vagy szétszakadnak. De ha ilyesféle egoizmusról beszélünk, ami nem kötelez minket arra, hogy együtt legyünk, mint az idegen munkások példájában, akkor ez teljesen más tészta. Itt egyfajta szükségéhez kell eljutnunk egy integrált, földi, civilizált együttéléshez, amit a nevelésre kell felépíteni.

Gyakran felteszik nekem a kérdést:

– Izraeli vagy?
– Igen.
– Problémád van a szomszédaiddal?
– Hát persze! Ki nem tudja ezt?
– Egyetértenél vele, hogy kinyissák az országod határait? Békében tudnál élni velük?
– Természetesen!
– Akkor mért nem teszitek is meg ezt?
– Egyetértek! De csak miután megneveljük egymást.
Nem lennék képes ugyanabban a lakásban lakni a szomszédommal, egészen addig, míg egy teljes kölcsönös megértés nem születik meg közöttünk. De azért, hogy ez megtörténhessen, a nevelés folyamatán kell keresztülmennünk, hogy kölcsönösen megértsük, érzékeljük egymást és közelebb kerüljünk egymáshoz. Enélkül nem nyithatjuk ki a határokat.

Európában kinyitották a határokat, és most újból le akarják zárni azokat. Miért? Mivel az európai piacok létezésének 20 éve alatt nem foglalkoztak az emberek nevelésével.

Még azt is mondanám, hogy ez egy európai „bazár” volt, még csak nem is piac, mert nem foglalkoztak az emberek integrációjával. Hatalmas mennyiségű kultúra, nyelv és minden van ott. „Mi vagyunk Európa!” Miben vagytok pontosan Európa? Ma nyilvánvalóvá válik, hogy ez egyszerű gyülekezete teljesen nem összeillő embereknek. Mindez idő alatt, született valamiféle globális európai nemzetiség, valamiféle megosztott kultúra? Nem. Éppen ellenkezőleg, az ellentmondások külsőleg is jobban és jobban testet öltenek.

CST

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,697 seconds.