Dr. Michael Laitman

Ne játssz a tűzzel!

A Baal HaSulam bevezetése Talmud Eser Sefirot: “Tehát, a bölcseink sok helyen figyelmeztetnek, a szükséges feltételekről a Tóra tanulásához, amely pontosan az “Ő nevében”( Lisma) vezet el,-  vagyis a elnyerheti a valódi életét, a Tóra életét -oda amely adatott nekünk azért, hogy az életet választhassuk”.

Ez egy nagyon fontos feltétel, és mondhatom, hogy nagyon ijesztő. Komoly figyelmeztetés van arra, hogy tilos használni a Tórát, azaz, a megszerzés módszerét egy helytelen módon. Mivel a kabbala könyvben nagyon sok Fény található, és ha az ember egy helytelen módon használja fel, akkor ahelyett, hogy az életet kap, ő a halál mérgét fogja megkapni. Ez egy nagyon erős fegyver, amelyeket fel lehet használni a technikában és az orvostudományban, de ölni is lehet vele.

Fény Ereje a legnagyobb erő a természetben, és tudnunk kell, hogy hogyan használjuk fel. Ezért a bölcseink már kezdetben tiltották a Kabbala tanítását mindenki számára, kivéve azokat, akiknek megvan “az Ő nevében”(Lisma) szándéka.

De hogyan lehet átadni ezt a szándékot? – Ennek sok feltétele van.

Átfogó szinten, az embereknek nem kell tanulni a Kabbalát. De felmerül a kérdés: “De akkor mi az értelme?” Én a kabbalához fordulok, és akkor felmerül a kérdés, hogy: Miért tanulok? Azért, hogy jó legyen nekem, vagy azért, hogy elérjem az “Ő nevében” (Lisma) állapotát?

Eleinte az ember tudni akarja, mi az élet értelme. De még mindig nem sejti a saját szándékait. Baal HaSulam írja, hogy, a Lisma, – azaz az adakozás érdekében állapota – az a feltétel, amely lehetővé teszi azt, hogy megtanuljuk a kabbala módszerét. Ebben az esetben, semmi kétség, hogy helyesen tanulunk. De senki nem kezdi el ezt erről a szintről, hanem ide kell, hogy elérkezzen!

Ezért az embernek be kell lépni a csoportba, ahol tanára van és könyvei. Ha mindezek a tényezők együtt vannak egy helyes módon, akkor még ha nem is érti mi az a “Lo Lisma”, akkor is, gyakorlatilag kapcsolatba lép a Tórával, és ilyen esetben eléri a “lisma” érzékelését is.

Tehát, tisztában kell lennie az embernek a keretekkel: a barátok,a  tanár és a tanulás. Ezután az ember nem válik zavarodottá már és nem is tér le az útról. Máskülönben, “az élet Fénye” átváltozik “a halál mérgére”.

Az emberiség többi része, nem érzi ennek szükségét. Az apánk Ábrahám, az ő idejében, adott az ágyasai fiainak “ajándékokat”( keleti tanításokat), akik alkalmasak voltak rá, azoknak az ő fejlődési szintjüknek megfelelően adott, és elküldte őket kelet felé, belőlük lettek azok a részek, amit ma a “New Age”-nek hívunk.

Ezért meg kell értenünk a további fejlődést. Mivel a törés eredményeként a Tóra szétporlott minden népnél, és csak Izrael népénél maradt meg érintetlenül. De másrészt, mi is a Tóra? Hogyan lehetne, a száműzetés idejében, az önző szándékban, megtanulni a Kabbala módszerét?

Végül is, attól a pillanattól, amikor kijöttünk a száműzetésből, nincsen meg a valódi Tóra, hanem a “dame” (hasonlóság) hozzá. Mi továbbra is olvasunk a Kabbala könyveket a “Szent könyveket”, de ebben a Tórában nincs Fény. Erről írt Rabbi Chaim Vitál, és Baal HaSulam is.

Az embernek szüksége van a Tórára, hogy szándékkal menjen át “az Ő nevében” állapotába, akkor bevonzza őt a Kabbala bölcselete, ahol valóban megtalálható a Reformáló Fény. Ezért a bölcsességet tilos volt használni az egész száműzetés idején –mert azoknak, akik nem értették, nem hozott Fényt, hanem a halál mérgéhez vezetett.

Csak most és innentől kezdve, amikor az általános töréshez értünk, és az utolsó rétegéhez az egoista vágynak, mi felfedezhetjük a Kabbala bölcseletét és tanulmányozhatjuk magunkat. Baal HaSulam írt erről a „Messiás kürtje” című cikkében többek között. Ez körülbelül azt a részt öleli fel a Tórából, amely átadja a Reformáló Fényt. A mi generációnk már “a Messiás napjai” állapotban van, amelyben használni lehet már ezt, módszert.

(BS)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 1,401 seconds.